matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
r
lokop:
Moze mi ktos rozpisac jak od wyrazenia (x−1)(x
3
−8) dojsc do (x−1)(x−2)(x
2
+2x+4)?
19 kwi 16:52
Ajtek:
x
3
−8=x
3
−2
3
=(x−2)(x
2
+2x+4)
19 kwi 16:54
krystek:
a
3
−b
3
=(a−b)(a
2
+ab+b
2
) i teraz x
3
−8=x
3
−2
3
=
19 kwi 16:54