matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak wyznaczyc piec poczatkowych wrazów ciagu?i wykazac ze jest to ciag rosnący?
kilomiesazjemdzisajrazemztobą:
2n−1
a
n
=
2n+1
19 kwi 14:58
Ajtek:
znajdź znak różnicy a
n+1
−a
n
2(n+1)−1
a
n+1
=
2(n+1)+1
19 kwi 15:00
kilomiesazjemdzisajrazemztobą::
6
a
n
+
1−a
n
=
tak
4n
4
+2n+8
19 kwi 15:17
kilomiesazjemdzisajrazemztobą::
4n
2
tam powinno być
19 kwi 15:17
Ajtek:
NIe wiem nie liczyłęm, jak się nie machnąłeś w obliczeniach to jest ok
. Zaraz sprawdzę.
19 kwi 15:21
Ajtek:
Mi wyszło:
12n−2
4n
2
+8n+3
19 kwi 15:27