Problem z funkcją liniową
Lukashem: Hej.Mam pytanie odnośnie funkcji.
Wiadomo, że y = 3 jest funkcja liniową stałą, gdzie a = 0.
Ale czy np. x = 3, też jest funkcją ?
Dlaczego by nie ? przecież dziedzina jej to OY, a wartości leża na osi ox.
Każdemu elementowi z dziedziny przyporządkowuję dokładnie jeden element ze zbioru OX.
Wiec zdecydowanie to moim zdaniem jest funkcja , tylko Y −> X, a nie X − > Y.
Dobrze myślę ?
19 kwi 16:12
krystek: x=3 nie jest funkcją ! prosta prostopadła do osi OY
19 kwi 16:13
krystek: OX ups
19 kwi 16:13
Ajtek:
Jest tak jak napisałeś, jeżeli mielibyśmy X→Y, to nie będzie funkcja, jeżeli Y→X, wówczas jest
to funkcja.
19 kwi 16:14
koło: Mnie w szkole uczono, że jeśli narysuję wykres funkcji i przecina się on w dwóch miejscach, gdy
narysuję równoległą linie do osi OY, tzn. że nie jest to wykres funkcji
Zauważ, że ani parabola, ani hiperbola i funkcje trygonometryczne itd. nie przecinają się w
dwóch miejscach, gdy narysuję się pionową
19 kwi 16:15
krystek: y=ax+b a=tgα α=90 to tg90 nie istnieje!
19 kwi 16:15
Ajtek: krystek nie istnieje w odwzorowaniu X→Y, natomiast w odwzorowaniu Y→X będzie to funkcja,
tak mi się przynajmniej wydaje.
19 kwi 16:18
krystek:

Jednemu x przyporządkowane nieskończenie wiele ygreków!
19 kwi 16:20
Ajtek:
Ale w odwzorowaniu Y→X dla każdego y jest przyporządkowany dokładnie jeden x.
19 kwi 16:21
krystek: Tak @Ajtek w tym przypadku masz rację jeżeli mamy odwzorowanie z Y→X(jednemu y
przyporządkowujemy jeden x)
19 kwi 16:23
Ajtek:
O tym cały czas piszemy, nad tym się zastanawiamy

.
19 kwi 16:24
krystek: Czytając uważnie Zadane pytanie brzmi: Czy x=3 jest funkcją? Odpowiadam NIE!
19 kwi 16:28
Ajtek:
Początek tak, ale później następuje rozwinięcie do czego autor zmierzał

.
Oczywiście w odwzorowaniu X→Y x=3 nie jest funkcją

.
19 kwi 16:33
b.: > Wiec zdecydowanie to moim zdaniem jest funkcja , tylko Y −> X, a nie X − > Y.
> (...) w odwzorowaniu Y→X dla każdego y jest przyporządkowany dokładnie jeden x.
Zgadza się!
Problem powstaje z powodu użycia niedobrych oznaczeń, gdy pisze sie funkcje w notacji
'funkcyjnej', czyli po prostu f na funkcję, a f(x) na jej wartość w punkcie x, to problemu w
ogóle nie ma.
19 kwi 17:26