Wyznacz współczynniki a, b, c, dla których są równe wielomiany:
zagubiona: Skoro z jednym sobie "poradziliśmy", czas na ciekawsze zadanie, zakładam, że będzie to na
zasadzie równań w klamrach, tylko nie wiem jak do tego teraz podejść, dlatego proszę o jakieś
objaśnienie na podstawie pierwszego przykładu z tego zadania

Wyznacz współczynniki a, b, c, dla których są równe wielomiany:
a)x
4+3x
2−2x+5 i x
4+ax
2+bx+5;
I to jest właśnie pierwszy przykład.
Jak do tego się zabrać, na czym polega to zadanie, tak, jak blondynce, najlepiej
łopatologicznie. Resztę zadań udźwignę sama, o ile będę rozumiała na pierwszym przykładzie, o
co chodzi.
Dziękuję za pomoc
19 kwi 01:47
zagubiona: I od razu przepraszam, że męczę i będę jeszcze męczyć, bo sporo tego jest, może dla większości
te zadania są błahe i zachodzicie w głowę "jak można tego nie rozumieć?!", ale faktycznie,
matematyka jest moim największym wrogiem, a jednak bardzo chciałabym ją zrozumieć, niestety,
jeśli ktoś mi tego jak krowie na polu nie wyjaśni, krok po kroku, to naprawdę nie potrafię
sama tego wywnioskować przez co poświęcam większość swego czasu na potoki łez
19 kwi 01:51
Basiek: x4+3x2−2x+5= W(x)
x4+ax2+bx+5= W(x)
ax2=3x2=> a=3
−2x=bx=> b=−2
19 kwi 01:53
zagubiona: To serio takie proste było

?
Dziękuję ślicznie!
19 kwi 01:55
19 kwi 01:58
zagubiona: Pocieszające

Dobrej nocy życzę

To jeszcze pomęczę (może) obecnych:
W takim razie:
b) 2x
4+5x−7; (a+3)x
4+5x+c+3
2x
4+5x−7
ax
4+3x
4+5x+c+3
ax
4=2x
4=> a=2
c=0?
c)ax
3+2x
2+(x+b)
2; (x+2)
3−3x
2+32
ax
3+3x
2+b
2
x
3−3x
2+40
ax
3=x
3 => a=1 ?
−3x
2=b
2 => b=−3 ?
19 kwi 02:06
ICSP: po co wymnażać ?
2x4 + 5x + −7
(a+3)x4 + 5x + c+3
czerwone równe czerwonemu oraz zielone równe zielonemu :
a+3 = 2
c+3 = −7
dokończ.
19 kwi 02:26
ICSP: c) drugi wielomian :
(x+2)3 − 3x3 + 32 = x3 + 6x2 + 12x + 8 − 3x2 + 32 = x3 + 3x2 + 12x + 40 = x3 + 2x2 +
x2 + 12x + 40 wyrażenia w nawiasie nie można zawinąć do wzoru skróconego mnożenia. Na
pewno dobrze przepisałaś?
19 kwi 02:30
zagubiona: w takim razie
b) a+−1, c+−10
c)ax3+2x2+(x+b)2; (x+2)3−3x2+32
ax3+2x2+(x+b)2
(x+2)3−3x2+32
ax
3=(x+2)
3
(x+b)
2=32
a=2, c=32
Tak

?
19 kwi 02:32
zagubiona: c)ax
3+2x
2+(x+b)
2; (x+2)
3−3x
2+32
ten przykład jest przepisany prawidłowo, reszta, to moje własne obliczenia.
Zazwyczaj, jeśli widzę coś w nawiasie, staram się to wyliczyć, głupi nawyk, jednak...
19 kwi 02:34
ICSP: + to jest = ?
Jeśli tak to b jest dobrze. Do c przeczytaj jeszcze raz mój komentarz.
19 kwi 02:34
ICSP: do c
Nie istnieją takie a,b dla których wielomiany były by równe.
19 kwi 02:35
zagubiona: Łapię teraz o co chodziło z c, dziękuję za pomoc.

Oraz zazdroszczę posiadanej wiedzy
19 kwi 02:37
ja: 3x3−2x2−5*−2x3+2X
2 gru 21:27