okręgi w układzie współrzędnych
Domiś: Mógłby ktoś mi sprawdzić ?

zad : w prostokątnym układzie współrzędnych narysowano dwa okręgi : o
1 : (x−3)
2 + (y+2)
2 =
5 oraz o
2 : x
2 + y
2 + 2x − 12y + 32=0. Okrąg o
1 jest symetryczny do okręgu o
2
względem prostej k. Wyznacz równanie prostej k.
moje rozwiązanie :
1−wyznaczyłam środek i promień o
1 i o
2
2−wyznaczyłam współrzędne punktu który jest środkiem odcinka S
1,S
2 : jest to ptk A(1,2)
3− prosta k przechodzi przez ptk A i jest prostopadła do prostej l przechodzącej przez środki
obydwu okręgów
4−równanie prostej k wyszło mi : y = 0.25x + 1.75
czy jest to dobry wynik

jak nie to gdzie zrobiłam błąd
19 kwi 19:10
MQ: Mi wyszło y=12x+32
Punkt A ci dobrze wyszedł.
Jakie ci wyszły wsp. S1 i S2?
19 kwi 19:28
Aga1.: Metoda jest dobra , punkt A dobrze, a dalej zdaje się, że jest gdzieś błąd.
Zapisz obliczenia to Ci sprawdzę.
19 kwi 19:34
Domiś: S1 = (3,−2)
S2 = (−1,6)
r1 = r2 = √5
|S1S2| = 4 √5
A(1,2) − to odczytałam z rysunku
prosta l : y = −4x + 2
bo :
−2 = 3a + b
6 = −1 +b wyszło a= −4 b=2
l prostopadłe do k więc aa1 = −1
a1 = 0.25
k : y = 0.25x + b
A(1,2) i po podstawieniu
k : y = 0.25x + 1.75
19 kwi 19:50
MQ: prosta l powinna ci wyjść y=−2x+6
19 kwi 20:01
MQ: −2=3a+b
6=−a+b
od 1 odejmujemy 2
−8=4a ⇒ a=−2
z 2 mamy:
6=2+b ⇒ b=4
19 kwi 20:02
MQ: No, w poście 20:01 powinno być y=−2x+4 oczywiście −− rąbnąłem się przy pisaniu.
19 kwi 20:04
Domiś: ale głupi błąd
19 kwi 20:09
MQ: Zdarza się.
19 kwi 20:09
Domiś: l : y = −2x + 4
aa
1 = −1
−2 * a
1 = −1
a
1 = 1
k : y = x +b
A(1,2)
2 = 1x +b
2 = 1 + b
b = 1
k : y = x + 1
albo coś znowu źle albo już nie wiem ... kurde − to takie łatwe zadanie a cały czas coś robię
źle
19 kwi 20:17
MQ: −2*a1=−1 ⇒ a1=−1/(−2)=1/2
19 kwi 20:18
Domiś: jejku −.− przecież to mnożenie.. chyba dzisiaj nie jestem w stanie robić matmy
19 kwi 20:25