matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
mmd
kate:
Dla pewnych licz a i b zachodzą równości : a
2
− b
2
=48 i a
2
+2ab+b
2
=256. Dla tych liczb a i b wartość wyrażenia a
2
− 2ab +b
2
jest równa?
19 kwi 18:50
Maslanek:
(a+b)
2
= 256 (a−b)(a+b) = 48
48
36*64
(a−b)
2
= (
)
2
=
a+b
(a+b)
2
19 kwi 18:53