Dane są wielomiany (...) Przedstaw jako wielomian:
zagubiona: Dane są wielomiany P=3x
3−x
2+5, Q=(x−3)
3, S=(x+2)
2, R+x+3.
Przedstaw jako wielomian:
a) P+Q+S
b) P−3S
c) SR−P
d) P−3Q−5
a)3x
3−x
2+5+(x−3)
3+(x+2)
2=3x
2−x
2+5+x
3−9
x2+4=3x
3−x
2+x
2+5−9+4=4x
3
b)3x
3−x
2+5−3(x+2)
2=3x
3−x
2+5−3x
2−12=3x
3−4x
2−7
c) nie mam pojęcia
d) 3x
3−x
2+5−3(x−3)3−5=3x
3−x
2+5−3x
2+27−5=−x2+27
Czy a, b oraz d rozwiązałam prawidłowo?
Jeśli nie, to jak powinno być to zrobione?
Oraz, jak zrobić c...?
Proszę jak blondynce

Oraz: gdyby ktoś zajrzał jeszcze tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/141676.html
Dziękuuuuuuuję za wszelką pomoc!
19 kwi 02:25
ICSP: najpierw rozpiszmy :
(x−3)3 = ...
(x+2)2 = ...
19 kwi 02:33
zagubiona: (x−3)3=x3−3x2*3+3*x*32−33
(x+2)2=x2+2*x*2+22
19 kwi 02:42
ICSP: ale tak ładnie
22 = 4 itp.
19 kwi 02:44
zagubiona: Dobrze

(x−3)
3=x
3−3x
2*3+3*x*3
2−3
3=x
3−3x
2*3+3*x*9−27=x
3−9x
2+27x−27
(x+2)
2=x
2+4x+4
czas przypomnieć sobie i od nowa "zakuć" wzory skróconego mnożenia.
19 kwi 02:49
ICSP: teraz podstawiaj
19 kwi 02:50
zagubiona: żebym nie rozpisywała na darmo, pojedynczo:
a) 3x3−x2+5=(x−3)3+(x+2)2=3x2−x2+5+x3−9x2+27x−27+x2+4x+4=−6x2−18+x^
3+31x=x3−6x2+31x−18
19 kwi 02:56
ICSP: poplątałaś coś ze współczynnikami przy x2 oraz x3
19 kwi 02:58
zagubiona: Chyba faktycznie czegoś nie przepisałam z pośpiechu:
4x3−9x2+31x−18*
19 kwi 03:03
ICSP:
19 kwi 03:04
zagubiona: b) 3x3−x2+5−3(x+2)2=3x3−x2+5−3(x2+4x+4)=3x3−x2+5−3x2−12x−12=3x3−4x
2−7−12x=3x3−4x2−12x−7
19 kwi 03:06
ICSP:
19 kwi 03:07
zagubiona: W przykładzie d wyszedł nieco wysoki wynik, ale:
d) 3x3−x2+5−3(x−3)3−5=3x3−x2+5−3(x3−9x2+27x−27)−5=3x3−x2+5−3x3−27x
2+81x−81=−28x2−76+81x=−28x2+81x−76
19 kwi 03:13
ICSP: dam ci odp bo muszę już iść.
d) 26x2 − 81x − 81
c) 8x2 + 16x + 7
19 kwi 03:16
zagubiona: oraz:
c) (x+2)2*(x+3)−3x3−x2+5=(x2+4x+4)(x+3)−3x3−x2+5=x3+3x2+4x2+12x+4x+1
2−3x3−x2+5=−2x3+6x2+16x+17
19 kwi 03:17
zagubiona: czyli namieszałam, dziękuję za pomoc, rzekłabym, że nie ma tu tyle miejsca, bym mogła opisać,
jak bardzo jestem wdzięczna za poświęcenie mi czasu

Dobrej nocy!
19 kwi 03:18
zagubiona: Przy znakach w d namieszałam.
d)3x3−x2+5−3(x−3)3−5=3x3−x2+5−3(x3−9x2+27x−27)−5=3x3−x2+5−3x3+27x^
2+81x−81−5=26x2+81x−81
19 kwi 03:24
zagubiona: co do c, inaczej niż rozwiązałam nie potrafię dojść.
c)SR−P;
S=(x+2)
2
R=x+3
P=3x
3−x
2+5
c)(x+2)
2(x+3)−3x
3−x
2+5=(x
2+4x+4)(x+3)−3x
3−x
2+5=x
3+3x
2+4x
2+12x+4x+12
−3x
3−x
2+5=−2x
3+6x
2+16x+17
żeby wynik równy był =8x
2+16x+7
równanie musiałoby wyglądać tak:
3x
3+3x
2+4x
2+12x+4x+12−3x
3+x
2−5 zamiast
x
3+3x
2+4x
2+12x+4x+12−3x
3−x
2+5
Tylko w takim razie skąd pojawia się na początku 3x
3 zamiast x
3, oraz, dlaczego na końcu dwa
razy zmienia się znak +x
2 zamiast −x
2 i −5 zamiast +5?
19 kwi 03:45
19 kwi 21:49
zagubiona: Podbite, ale nie widać odpowiedzi
19 kwi 21:50
zagubiona: Dobrze, już widzę
19 kwi 21:51