odchylenie standardowe
vegas.: W klasach 3A i 3B przeprowadzono ankietê. Pytanie brzmiało: Ile minut zajmuje ci codzienna
droga do szkoły?.
a) Na podstawie diagramu oblicz odchylenie standardowe liczby minut w klasie 3A.
średnia aryt. wynosi 35; jest 24 uczniów, którzy podali odpowiedzi w następujący sposób 2 −
10min, 8 − 20min, 4 − 30min, 5 − 40min, 1 − 50min, 1 − 60min, 1 − 70min, 2 − 80min, 0 − 90min.
niby prostu wzór, ale moje obliczenia nie zgadzają się z wynikiem podanym w odpowiedziach ;x
mogę prosić o pomoc?
19 kwi 17:02
Azet: σ = √u{2*(35−10)2+8*(35−20)2+4*(35−30)2+5*(35−40)2+(35−50)2+(35−60)2+
(35−70)2+2*(35−80)2+}{24}
5 lut 20:51
Azet: σ = √2*(35−10)2+8*(35−20)2+4*(35−30)2+5*(35−40)2+(35−50)2+(35−60)2+ (35−70)2+2*(35−80)2+)/24 ≈
19,8
5 lut 20:53
Azet: do trzech razy sztuka xd :
σ = √[(2*(35−10)2+8*(35−20)2+4*(35−30)2+5*(35−40)2+(35−50)2+(35−60)2+(35−70)2+2*(35−80)]/24
≈ 19,8
5 lut 21:03