matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wiedząc że log2=0.30 i log3=0.48, oblicz
Olga:
a) log18
2
b) log 6
3
1
c) log(
)
3
√
2
19 kwi 14:16
Ajtek:
log18=log(2*9)=log2+log3
2
=log2+2log3=0,2+2*0,48=... Wzór: log
a
(b*c)=log
a
b+log
a
c oraz: log
a
c
n
=n*log
a
c
19 kwi 14:21