Prośba o sprawdzenie: Wyznacz współczynnik a oraz b wielomianu...
zagubiona: Wyznacz współczynnik a oraz b wielomianu W(x)=ax3+bx2+3x−4 wiedząc, że W(1)=−1 i W(−2)=−34
⎧W(1)=−1
⎨
⎩W(−2)=−34
⎧a*13+b*12+3*1−4=−1
⎨
⎩a*(−2)3+b*(−2)2+3*(−2)−4=−34
⎧a+b+3−4=−1
⎨
⎩−8a+4b−6−4+−34
⎧a+b−1=−1
⎨
⎩−8a+4b−10=−34
a=−b+1
−8*(−b+1)+4b−10=−34
−8b−8+4b−10=−34
−4b−18=−34
−4b=−34+18
−4b=−16/:(−4)
b=4
⎧b=4
⎨
⎩a=−4+1=−3
Współczynnik a=−3
Współczynnik b=4
19 kwi 00:49
zagubiona: Proszę jedynie o sprawdzenie, czy faktycznie w ten sposób powinnam to rozwiązać i czy czegoś
nie pominęłam/dodałam, dziękuję za pomoc!
19 kwi 00:54
ICSP: według ciebie

a = −3
b = 4
mamy więc :
w(x) = −3x
3 + 4x
2 + 3x − 4
w(1) = −3 + 4 + 3 − 4 = 0 ≠ −1
19 kwi 00:58
zagubiona: Dobrze, czyli jednak namieszałam.
A mogłaby jakaś dobra dusza powiedzieć, gdzie namieszałam

?
19 kwi 01:02
ICSP: a+b −1 = −1
wtedy a = −b a nie tak jak napisałaś " a = −b + 1"
19 kwi 01:03
zagubiona: No tak, jedynka.
Wstyd i hańba, idę przeliczyć raz jeszcze.

Dziękuję bardzo za pomoc
19 kwi 01:06
zagubiona: Zabawne, ale wychodzi mi b=−2 i a=2 co i tak ostatecznie daje mi zły wynik przy sprawdzeniu.
Matko matematyko, czemu mnie opuściłaś?!
19 kwi 01:15
zagubiona: Dobra, stop, pominęłam, jest dobrze, dziękuję!
19 kwi 01:22
ICSP: a = 2
b = −2 jest
19 kwi 01:26
zagubiona: Dziękuję raz jeszcze, wielomiany jeszcze dadzą mi się w życiu we znaki, bo z nimi zadań muszę
"obalić" dość wiele jeszcze, ale takie jak wyżej już na pewno zapamiętam i będę wiedziała co
robić

Świetne forum pomocy.
19 kwi 01:34