Ciągi- ciąg geometryczny
sheezah: Proszę o pomoc: Wyznacz pierwszy wyraz ciągu geometrycznego wiedząc że an = 81, Sn = 55
Nie moge ogarnąć, wstawiam te dane pod wzór na sumę ciągu geometrycznego ale mi nie wychodzi
19 kwi 23:04
sheezah:
| | 1−(−3/2)n | |
55 = a1 * |
| |
| | 1−(−2/3) | |
| | 3[1−(−3/2)n] | |
55 = a1 * |
| / *7 |
| | 7 | |
385 = a
1 * 3[1−(−3/2)
n
385 = a
1 * 3 −3(3/2)
n ....
19 kwi 23:13
picia: przeciez masz dwie niewiadome to jak chcesz to obliczyc jednym rownaniem?
19 kwi 23:16
Ajtek:
Podstawić, policzyć.
19 kwi 23:16
sheezah: aaj kurcze, walnąłem się tam z tą siódemką
ma być
| | 2[1−(−3/2)n] | |
55 = a1 * |
| / *5 |
| | 5 | |
275 = a
1 * 2[1−(−3/2)
n]
19 kwi 23:17
Ajtek: Błąd
Teraz podstawić i policzyć.
19 kwi 23:18
sheezah: picia, sądziłem że mi coś z tego poprowadzonego dalej równania wyjdzie tak, żebym mógł sobie
podstawić jakoś 81 jako a1 * −3/2n czy cośtam
19 kwi 23:19
picia: jeju czemu tak komplikujecie?czemu nie napiszecie wprost?trzeba stworzyc uklad rownan.jak
bedzie mial podobne zadanie to n ie bedzie wiedzial jak zrobic.
19 kwi 23:19
picia: a znasz n?
19 kwi 23:21
Ajtek:
Kto ja?
19 kwi 23:22
sheezah: nie no, myślałem że może mi sie skróci to −3/22 jakoś
19 kwi 23:23
picia: jakbys znal n to nawet suma by nie byla potrzebna.
19 kwi 23:23
sheezah: no do n miałęm na myśli
19 kwi 23:24
picia: pytanie czy zna n bylo do sheezah.
19 kwi 23:24
Ajtek: Aha

.
19 kwi 23:25
19 kwi 23:26
picia: ... juz wiesz jak to zrobic?
19 kwi 23:27
Ajtek:
sheezah masz układ równań:
a
n=a
1*q
n−1
z górnego wyznacz a
1 i podstaw do dolnego.
Masz jedno równanie z niewiadomą n.
19 kwi 23:28
picia: ha ha
19 kwi 23:31
Ajtek:
Co haha?
19 kwi 23:31
sheezah: | 81 | | 1− (−3/2)n | |
| * |
| = 55 takie równanie? |
| (−3/2)n−1 | | 5/2 | |
19 kwi 23:33
Ajtek:
Coś w ten deseń.
19 kwi 23:35
picia: uwazam ze nalezy nakierowac, podpowiedziec a nie dac niemal ze gotowiec.ja po Twoim pierwszym
wpisie Ajtek nie wiedzialbym skad sie to wzielo i czemu tak.
19 kwi 23:37
sheezah: do bani ta niewiadoma xD w postaci potęgi, dzięki wam obojgu
Ajtek, picia 
zobacze czy
mi coś z tego wyjdzie
19 kwi 23:37
sheezah: nie no, zajęty byłem pisaniem tego równania (tam gdzie się rombnąłem), miałem to w postaci a1
* cośtam, wtedy zapytałaś jak to rozwiąże jak mam 3 niewiadome.. no tam trza było właśnie
podstawić to przekształcone a1 w postaci 81/qn−1
19 kwi 23:39
sheezah: to jest zadanie na ocene dobrą, nie ma prostszej metody? ono nie powinno być aż takie
pracochłonne −,−
19 kwi 23:46
Ajtek:
To jest pierwszy pomysł jaki wpadł mi do głowy

.
19 kwi 23:51
sheezah: a jakiś inny?
20 kwi 00:02
Ajtek:
Hmm, nie myślałem.
20 kwi 00:04
picia: to jest prawidłowe rozwiazanie.
20 kwi 00:05
Ajtek:
Chyba na jedno wyjdzie:
Z drugiego wyznacz a1 i podstaw do pierwszego.
Chodzi o mój układ podany wcześniej.
20 kwi 00:06
picia: na to samo wychodzi.
UKŁAD RÓWNAŃ.
20 kwi 00:07
sheezah: nie idzie, beznadzieja jakieś 243 − 243(−3/2)n = 275(−3/2)n wychodzi... poddaje się
20 kwi 00:08
sheezah: ależ picia przecież to jest układ równań rozwiązywany metodą podstawiania: stąd to równanie
troche tam wyżej wyżej, prawda? czy nie? nie ogarniam, j
20 kwi 00:10
Ajtek:
Wiem, ale myślałem że coś tam "ładniej" wyjdzie, nie robiłem tego zadania, rzuciłem tylko
pomysł jak je rozwiązać

.
20 kwi 00:10
sheezah: (−3/2)n = 243/518 to nie może być dobrze, w tych powtórkowych od mojego nauczyciela zazwyczaj
wychodziły jakieś normalniejsze wyniki, wiecie o co chodzi
20 kwi 00:13
Ajtek:
wg mnie w mianowniku powinno być 512.
20 kwi 00:14
Ajtek: Chodzi o to aby po obu stronach liczbę można było zapisać przy pomocy takiej samej podstaw.
20 kwi 00:15
sheezah: policzyłeś czy paczysz i myślisz ze 512 jest najblizej 518,
243 − 243(−3/2)n = 275(−3/2)n to z tego wyszło
20 kwi 00:20
sheezah: okej, wróce do tego jutro, dziękuje dobranoc
20 kwi 00:21
Ajtek: Wiem, że 512 jest potęgą liczby 2. Stąd moja sugestia.
20 kwi 00:22
sheezah: Okej, doznałem olśnienia, do sprawdzenia czy dobrze:
a
n=
a1*qn−1 = 81
| | 1−qn | | a1 − a1*qn | | a1 − a1 * q * qn−1 | |
Sn a1 * |
| = |
| = |
| = |
| | 1−q | | 1−q | | 1−q | |
| | a1 − (−3/2) * 81 | |
55 = |
| |
| | 1− (−3/2) | |
275 = a
1 + 243
a1 = 275 − 243 =
32
20 kwi 09:51