Oblicz prawdopodobieństwo, że ułożony ciąg przedstawia...
vaevictis: Ze zbioru cyfr Z={1,2,3,4,5,6,7,8,9} losowano 3 razy po jednej cyfrze ze zwracaniem, a
wylosowane cyfry ułożono w ciąg. Oblicz prawdopodobieństwo, że ułożony ciąg przedstawia
nieparzystą liczbę trzycyfrową o różnych cyfrach.
wiem, że Ω=93=729.
według mnie, zbiór zdarzeń sprzyjających to 9*8*5, natomiast wg odpowiedzi jest to 8*7*5.
Mógłby ktoś wyjaśnić dlaczego?
19 kwi 22:55
vaevictis: pomocy!
19 kwi 23:23
Mila: Cyfry mają być różne, zatem 5 nie możemy wylosować za pierwszym razem, bo musi zostać na
koniec.Dalej podobnie.
19 kwi 23:33
vaevictis: można jaśniej?
nieparzystych cyfr mam pięć − to, że cyfra nieparzysta ma byc ostatnia to jasne.
co jest nie tak w 9*8?
19 kwi 23:42
Mila: Oj, coś mi się pomyliło, że ma być podzielna przez 5 (z innym zadaniem). Zastanawiam się na
nowo.
19 kwi 23:45
Mila: Chyba tak : nieparzysta na 5 sposobów,(ostatnia cyfra)
pierwsza na 8, druga na 7.
Jeśli założysz pierwsza na 9 druga na 8 to może się zdarzyć że zostały Ci tylko 3 nieparzyste.
przykład.(1,3, x)
?
19 kwi 23:53