posze o sprawdzenie
blogther: posze o sprawdzenie
Różnica między drugim wyrazem ciągu geometrycznego a pierwszym wyrazem tego ciągu
wynosi −6, a różnica między czwartym a pierwszym wyrazem tego ciągu jest równa −18.
Oblicz trzeci wyraz tego ciągu.
moja propozycja rozwiazanie
| ⎧ | a1q3 − a1 = − 18 | |
| ⎩ | a1q − a1 = − 6 |
|
| ⎧ | a1(q3 − 1 ) = − 18 | |
| ⎩ | a1(q − 1 ) = − 6 | dziele obustronnie
|
| a1(q − 1 )(q2 + q + 1) | | − 18 | |
| = |
|
|
| a1(q − 1 ) | | − 6 | |
q
2 + q + 1 = 3
licze delte i mam
√Δ = 3
q
1 = − 2 lub g
2 = 1 odrzucam q
2 bo wtedy miałbym ciag stały
wyznaczam
a
1 = 2
a
2 = −4
a
3 = 8
a
4 = −16
moge tak podzielic ten układ rownan?
19 kwi 19:23
Maslanek: Tak. Przy założeniu od razu, że q−1≠0 (poprawka do dziedziny)
19 kwi 19:25
blogther: wszystko w porzadku jest? troche mnie to dziwi bo to zadanie maturale za 5 pkt
a nie jest zbyt trudne ale to fajnie
19 kwi 19:35
Maslanek: od razu powinieneś założyć, że q≠1 na co wskazuje różnica. Ale jak zauważysz to przy dzieleniu
czy w dowolnym momencie rozwiązywania to i tak dostaniesz punkt.
Z tego co wiem musi znaleźć się zapis samego warunku. A egzaminatorzy podobno lubią szukać
19 kwi 19:37
blogther: to sa qurwy okey dzieki za pomoc
a poprawka za 6 pkt wiec pewnie jak bym nie napisał tego załozenia ze q ≠ 1 to juz by mi pewnie
polecieli po punkcie
19 kwi 19:42