Fizyka moze ktos pomoze?
Glaud: 1. Dwa równoległe przewody umieszczono w ofległości d= 20 cm od siebie. W przewodach płyną
prądy I1= 1A i I2= 2A.
a) oblicz indukcję pola magnetycznego w połowie odległości między przewodami.
b) znajdź punkty na prostej przechodzącej przez przewodniki w których indukcja pola
magnetycznego ma wartość 0.
o. I1 ox I2
l l
l l
l l
<−−−−−−−−−−−−−−−−−−>
d
2. W próżni , w jednorodnym polu magnetycznym o indukcji B, porusza się po okręgu o promieniu r
proton o masie m i ładunku q. W pewnej chwili prędkość protonu jest skierowana tak, jak
pokazano na rysunku ( do góry). Wektor indukcji magnetycznej jest skierowany prostopadle do
płaszczyzny rysunku, ze zwrotem przed płaszczyznę ( do patrzącego).
a) Zaznacz na rysunku powyżej siłę działającą na proton.
b) Wyprowadź wzór określający energię kinetyczną protonu w polu magnetycznym.
c) Wykaż dokonując rachunku jednostek, że w układzie SI energia kinetyczna protonu opisana
wzorem jest wyrażona w dżulach.
3. Metalowy pręt o gługości d=1m o masie m=100g zawieszony jest na dwóch lekkich łańcuszkach w
jednorodnym polu magnetycznym o indukcji B=1T. Linie pola są skierowane pionowo. Gdy w pręcie
płynie prąd stały, pręt odchyla się o kąt a=45 stopni od pionu. Oblicz natężenie prądu. −
wystarczy wzór
19 kwi 10:38