Pilne: Na rysunku poniżej punkt G jest środkiem odcinka KL. Trójkąt KLM jest pod
nick: Pilne: Na rysunku poniżej punkt G jest środkiem odcinka KL. Trójkąt KLM jest podobny do
trójkąta M H T. Znajdź skalę podobieństwa.
http://imageshack.us/f/576/53830162.jpg/
19 kwi 21:58
Krl: A masz wynik? Bo nie wiem czy mam dobrze
19 kwi 22:18
nick: Tak, 4 pierwiastki z 3 przez 7
19 kwi 22:21
Krl: A więc tak
Oznaczam KT jako x
Kąt TKG=60
Z sinusa obliczam KG=2x
Kl=2KG=4x
Z tg dla ΔLMK obliczam LM
LM=4
√3
Z pitagorasa obliczam KM= 8x →MT=8x−x=7x
Z cos dla TMH obliczam MH
Wszystko jasne?
19 kwi 22:27
nick: Oczywiście, wielkie dzięki za pomoc w rozkminieniu tego
19 kwi 22:30