Oblicz wartość wielomianu W(x)=2x^3-x^2+3x-10p{3}+10, dla:
zagubiona: Oblicz wartość wielomianu W(x)=2x
3−x
2+3x−10
√3+10, dla:
a) x=
√3−1
W(√3−1)=2(√3−1)
2−(√3−1)
2+3(√3−1)−10√3+20=
(a−b)
2=a
2−2ab+b
2
(√3−1)
2=√3
2−2[(√3*(−1)]+1
2=3+2√3+1=4+2√3
W(√3−1)=2(√3−1)
2−(√3−1)
2+3(√3−1)−10√3+20=2(4+2√3)−(4+2√3)−10
√3+20=8+4√3−4+2√3+12+6√3−10√3+20=36+2√3
Prawidłowo rozwiązane

?
19 kwi 21:50
zagubiona: Podbijam
19 kwi 21:56
ICSP: (√3 − 1)2 = 4 − 2√3
19 kwi 21:57
asdf: na samym początku masz błąd bo powinno być do sześcianu
19 kwi 21:59
zagubiona: Natrętnie zmieniam znaki z tego co widzę.
19 kwi 21:59
zagubiona: Czekajcie, chyba też muszę się do późnej godzinny przyznać ew. na nią zwalić, teraz sama nie
wiem, co ja tutaj rozpisałam
19 kwi 22:00
asdf: pijesz do icsp? A później chcesz pomocy? troche kultury
19 kwi 22:02
zagubiona: Ależ to nie miało być w każdym razie picie do kogokolwiek

Raczej wskazanie, że teraz, po odespaniu, sama też nie rozumiem, co właśnie napisałam, a
pisałam to w momencie wczorajszej pomocy ICSP, więc zapewne faktycznie późna godzina wpływa na
to, w jaki sposób się funkcjonuje
19 kwi 22:04
zagubiona: Proszę mi tutaj nie sugerować
19 kwi 22:05
asdf: można się przyzwyczaić

ale ja po 23 już matmy nie tykam

od 16 jest wystarczająco czasu
żeby się znudzic matematyką

Chociaż mnie już uzależniła ta matma
19 kwi 22:06
zagubiona: Szczerze zazdroszczę, bardzo bym chciała, żeby i mnie uzależniła, jednak nie jestem stworzona
do tego, a ewentualnie braki narastające przez lata połączone z brakiem chęci, może
nieodpowiednim nauczycielem sprawiły, że w chwili obecnej matematyka i zrozumienie jej,
graniczy z cudem
19 kwi 22:09
asdf: no widzisz

Ja za to nigdy nie zrozumiem sensu nauki i interpretacji tekstu (j. polski)
19 kwi 22:12