pomocy!
Misia: Proszę pomóżcie!

Niech ktoś mi to wytłumaczy. Przekrój osiowy walca jest prostokątem o
obwodzie 40 cm. Oblicz największe możliwe pole powierzchni bocznej tego walca.
19 kwi 14:43
Mila:
Pbwalca=2πrh
a,b − długości boków prostokąta
2a+2b=40
a+b=20
a=20−b
Niech: r=0,5 a, h=b
Pbwalca=2πrh= 2π*(0,5a*b)=2π*[0,5(20−b)*b] wartość największa tej funkcji ?
dokończ
19 kwi 15:14
Misia: Wychodzi mi coś takiego : Pb = 20bπ − b2π
19 kwi 15:24
Misia: Robię potem równanie kwadratowe, ale nie wychodzi

albo 0 albo 20
19 kwi 15:29
Mila: Liczymy teraz współrzędną wierzchołka tej paraboli.
19 kwi 15:29
Misia: Wychodzi chyba ( 10;5) tak? a ramiona w dół?
19 kwi 15:35
Mila: Dla b=10 funkcja ma największą wartość( wykres to parabola skierowana ramionami w dół)
a+b=10 to a =10
19 kwi 15:37
Misia: co to jest bw? możesz rozpisać?
19 kwi 15:42
Misia: skoro a+b=10 to dlaczego a=10?
19 kwi 15:51
Misia: współrzędna wyszła mi jednak ( 10; 100) i teraz nie wiem co dalej robić?
19 kwi 15:59
Eta:
Mila pomyliła się w zapisie:
a+b=
20 to dla b= 10 masz : a+10=20 ⇒ a=10
| | 1 | |
zatem r= |
| a= 5 i h=b= 10 |
| | 2 | |
to P
b= 2πr*h= ........... =
100 π
Odp: największe pole ma wartość [C[100π] [j
2]
19 kwi 16:34
Misia: ok, dziekuje

tylko powiedz mi prosze co to ejst wg Niej bw i potem wychodzi 10
19 kwi 16:39
Eta:
bw −− to samo co xw=p (wierzchołka paraboli)
19 kwi 16:41
Misia: oooo! dzieki wielkie
19 kwi 16:41
Eta:
| | b | | −20π | |
P(b)=f(x) = −πx2+20πx to xw=p= − |
| = |
| = 10 |
| | 2a | | −2 | |
ponieważ we wzorze funkcji nie mamy "x" tylko "b"
to dlatego piszemy b
w= 10 czyli
b=10
19 kwi 16:45