Które wyraz ciągu an= n^3 - 5n^2 - 5n + 25 są ujemne, a które są większe od 3?
Julia: Które wyraz ciągu an= n
3 − 5n
2 − 5n + 25 są ujemne, a które są większe od 3?
obliczyłem:
n
3 − 5n
2 − 5n + 25 < 0
n =
√5 ∨ n = −
√5 ∨ n = 5
Ale to nie sa odpowiedzi i nie wiem co dalej...
19 kwi 19:27
Julia: prosze
19 kwi 19:34
Julia: bardzo proszę !
19 kwi 19:37
Maslanek: Skoro znasz miejsca zerowe, to pozostaje rozwiązanie nierówności.
A więc a
n<0 ⇔ x∊(−
∞,−
√5) ∪ (
√5, 5)
Do rozwiązania drugiej nierówności: a
n>3 potrzebna jest Twoja głowa
19 kwi 19:39
Julia: ale ale w odp an < 0 jest n=3 ⋁ n=4
19 kwi 19:41
Mateusz:
ujemne an<0 większe od trzech an>3
pierwszy przypadek:
n3−5n2−5n+25<0
n(n2−5n−5)+25<0
jezeli a*b=0 no to a= 0 v b=0 czyli n=0 i teraz Jula rysuje wygibaska tzn szlaczek i
wybiera z niego liczby naturalne dodatnie bez 0 i tych √5 bo to nie są liczby naturalne
podobnie z drugim podpunktem
19 kwi 19:42
Maslanek: n>=1 i n∊N
Naturalnie, ze n=3 i n=4

Nie zapominaj o założeniach

− tak jak ja
19 kwi 19:43
Julia: a skąd wiesz ze n∊N

w zadaniu tego nie ma
19 kwi 19:44
asdf: czemu masz nick Julia, a piszesz "obliczyłem"?
19 kwi 19:44
Mateusz:
ale mamy ciąg a ciąg to jest taka funkcja ktorej dziedziną jest zbiór liczb naturalnych
dodatnich
19 kwi 19:44
Julia: a czemu niektórzy nie piszą ą i ę, nie można się pomylić?
Dziękuję za pomoc
19 kwi 19:46
michał: a jak zrobiliście to drugie? większe od 3, bo nie mogę sobie poradzić
24 kwi 12:11
Majonez : n3−5n2−5n+25>3
n3−5n2−5n+22>0
hornerem:
p=1,2,3,4,5,6,7,8....22;
q=1;
p/q=1,2,3,4...22;
tabelka:
1 −5 −5 22
4 1 −1 −9 x≠0 − 4 nie jest pierwiastkiem tego wielomianu
2 1 −3 −11 0 − 2 jest pierwiastkiem tego wielomianu
spisujemy z tabelki:
(n−2)(n2−3n−11)>0 zał: n>0
x=2: Δ=(−3)2−4(1)(−11) n1=(3−√53)/2≈5,14
√Δ=√53 n2=(3+√53)/2= n nie należy do założeń
falką znajdujemy rozwiązanie że n∊ (0;2) i (5,14:∞)
a że n musi należeć do całkowitych to rozwiązaniem jest że n∊ {1} i <6;∞)
ps: taki wynik był też w moim repetytorium więc jest ok !
27 kwi 17:32
Majonez : Może da się to policzyć jakoś prościej ale nie wiem
27 kwi 17:35
Burek : brafoooo
27 kwi 17:36
wieslaw: 5n+5
4 paź 18:22
Raysonee: Można tu użyć twierdzenia Bezouta. Wartość wielomianu dla n =2 to zero,
zatem wielomian dzieli się przez n−2.
Wystarczy położyć pod kreską

∫
25 lut 11:00
Raysonee: Podzielić*

wtedy też wyjdzie nam to co wyżej napisał Majonez.
25 lut 11:01