funkcja
Natalia: oblicz najwieksza wartosc funkcji f okreslonej wzorem f(x)=−x2+2x+6 w przedziale {−1,2}
19 kwi 19:16
Maslanek: Liczysz xw
Jeśli należy do przedziału to w nim jest wartość największa, najdalej od niego najmniejsza
Jeśli nie należy − najbliżej niego największa wartość, najdalej najmniejsza
19 kwi 19:18
19 kwi 19:20
Natalia: a mozesz mi to obliczyc?
19 kwi 19:20
picia: podstawiasz do funkcji i do wzoru na wierzcholek.to wszystko.
19 kwi 19:22
Maslanek: xw = 1 ∊<−1,2>
f(1) =
f(−1) =
19 kwi 19:23
anonim: f(x)= −x2+ 2x +6
26 mar 11:49