blagam niech ktos mi to krok po kroku roziwaze i wyjasni
ŁO MATKO: Osią symetrii odcinka AB o końcach A=(−6,2)i B=(−6,−12) jest prosta o równaniu
19 kwi 21:04
think:
1) wyznacz prostą AB
2) wyznacz środek odcinka AB
3) wyznacz prostą, prostopadłą do prostej AB, przechodzącą przez środek odcinka AB
19 kwi 21:16
ŁO MATKO: a za pomocą cyfr?
19 kwi 21:26
Eta:

Zauważ ,że x
A= x
B = −6 to oznacza,że prosta AB ma równanie:
x=−6
i jest prostopadła do osi OX
zatem oś symetrii odcinka AB to prosta o równaniu
y=yS
to osią symetrii odcinka AB jest prosta
y=−5
19 kwi 21:28
ŁO MATKO: dziękuję ślicznie
19 kwi 21:29