prawdopodobieństwo
Pepsi2092: Wybieramy losowo trzy różne liczby naturalne ze zbioru {1,2,3,...,100}. Czy bardziej
prawdopodobne jest wybranie trzech liczb podzielnych przez 4, czy wyranie trzech liczb, z
których można utworzyć ciąg arytmetyczny?
Liczb podzielnych przez 4 jest 100/2
4=25
ciągów o r=1 czy r=−1 możemy utworzyć 98, chyba tego nie mnożymy x2 bo przecież czy ciąg będzie
o różnicy r=−1 czy r=1 to bedzie tworzony z tych samych liczb a w zadaniu chodzi o trójki
rózne czyli wg mnie nie mnozymy
r=2 lub r=−2 96 takich trójek
r=3 lub r=−3 94 trójek
r=4 lub r=−4 92 trójki
....
r=49 lub r=−49 2 trójki
| | 100 | |
Zatem powstaje ciąg 49 wyrazowy o r=2 a1=2 a49=98 S49= |
| *49=2450
|
| | 2 | |
| | 2450 | | 245 | |
P(B)= |
| = |
|
|
| | 161700 | | 16170 | |
ale wtedy P(B)>P(A) , a w odpowiedziach mam odwrotnie, także niech ktoś luknie i mi napisze
gdzie ja tu błąd robię
19 kwi 16:19
aqlec: mam takim sam problem, proszę o sprawdzenie
5 maj 15:58
aqlec:
5 maj 16:10
aqlec:
5 maj 16:21
aqlec:
5 maj 16:44
aqlec:
5 maj 18:36
aqlec: podbijam
5 maj 20:10
aqlec:
6 maj 00:40
gosc: Może chodzi o to że niektóre ciągi się powtarzają np 2, 4, 6, 8, 10,12 o r=2, a jak r=4 to 4,
8, 12, ten drugi ciąg zawiera się w pierwszym
6 maj 00:57