matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 793,
792
,
791
,
790
,
789
,
788
,
787
,
786
, ...,
całe
Zadania
Odp.
6
blackgirl:
pomóżcie mi, proszę... nie było mnie na lekcjach, nie wiem jak robic, po jednym przykladzie z każdego zadania, obojętnie jakie przyklady...
13
asia:
Witajcie
coś mi tu się nie zgadza: rozłóż na czynniki:
12
Dawid:
zad.punkty A (−4.1)oraz B(8,7) sa symetryczne względem prostej K ,wyznacz rownanie prostej K
0
błagam:
niech ktoś rzuci okiem http://matematyka.pisz.pl/forum/156326.html
10
na.pomoc.:
Rozwiąż jedno równanie kwadratowe
: x
2
−3x−5|x+1|−5|x−4|+25=0
4
kdafb:
tylko jedno pytanie , ile to będzie 4 pierwiastki z 3 do kwadratu? bardzo proszę o odpowiedz
16
dudusiek11:
Prosze o pomoc bo nie rozumiem zadania Przedstaw zbiór w postaci przedziału lub sumy przedziałow. Podaj jego interpretacje graficzną.
5
Maciek:
Proszę o pomoc w następujących przykładach.
2
Tryg:
Naszkicuj wykres funkcji g(x) = {−4+6 dla x<=2 3x−5 dla x>2
0
blackgirl:
pomóżcie mi, proszę... nie było mnie na lekcjach, nie wiem jak robic, po jednym przykladzie z każdego zadania, obojętnie jakie przyklady...
3
klu ::
1. Ile sześcioliterowych napisów można utworzyć, posługując się literami należącymi do zbioru {A, B, C, D, E, F, G, H, I}, jeśli:
2
Kaśka:
W trójkącie równoramiennym ABC gdzie |AC|=|BC|, wysokośc BD podzieliła ramię AC na odcinki długości |AD|=4 i |DC|=6. oblicz długość podstawy AB.
2
Jakub:
GEOMETRIA ANALITYCZNA− prosze o pomoc
3
krytu:
dane są zbiory A={1,2} B={2,3,4} i C={1,2,3,4,5,6,7}. Ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych, takich że pierwsza liczba należy do zbioru A druga do B a trzecia do C. Ile wśród takich liczb
2
Patryk:
:::rysunek:::
3
dudusiek11:
Proszę o pomoc dudusiek11: Przedstaw zbiór w postaci przedziałów lub sumy przedziałów
102
Testen:
Wpisy testowe.
2
loculus:
Oblicz długość wektora AB jeśli
10
dudusiek11:
Przedstaw przedział za pomocą nierówności a) A=( −
∞
; 0)
2
miley:
b
2
=
√
32
b= ?
15
Humanista Matematyk:
Wielomian W(x)=x
3
+bx
2
+cx+24 jest podzielny przez wielomian U(x)=x−4 , a przy dzieleniu wielomianu W(x)przez dwumian V(x)=x+2 otrzymujemy resztę 36. Znajdz pierwiastki wielomianu
1
gh:
3x/x
2
−x−12+2/x+3=
3
ania93:
Korzystając z definicji wartości bezwzględnej oblicz: a) |3−
√
2
|=
1
kulka:
W urnie są 3 kule białe, 4 czarne i 5 zielonych. Losujemy bez zwracania 3 kule. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród wylosowanych kul:
0
adaś:
0
dudusiek11:
Przedstaw zbiór w postaci przedziałów lub sumy przedziałów a) A= (x:x+1 ∊ (−1;1) )
0
olaxmat:
mam taki układ równań:(m+1)x − my = 43x − 5y = mrozwiązałam go metodą wyznaczników:x= (20+m
2
)/8m+5y= (m
2
+m−12)/8m+5mam wyznaczyć dla jakich wart. m prawdziwa jest nierówność
2
ewcia:
Samochód przejechał 180km. Gdyby jechał o 30km/h szybciej wtedy czas przejazdu byłby mniejszy o 1h. Jak szybko jechał samochód?
1
C:
9
mickey:
heej czemu jak jest wzór a
4
+b
4
=(a
2
+b
2
)
2
−2a
2
b
2
to z x
4
+9 =(x
2
+3)
2
−2x
2
*3=(x
2
+3)
2
−(
√
6x
)
2
a nie (x
2
+3
2
)
2
−2x
2
*3
2
tak jak jest we wzorze ?
35
lehu:
2
x+2
- 2
x-1
= 14
2
imię lub nick:
:::rysunek::: No to jeszcze jedno zadanie konkursowe
3
Sadman:
Wyznacz zbiory A\B i B\A c). A = (−
∞
; 2>
1
Aneta:
x
3
−x
2
+x−1>0
1
kk:
log 25 5
2
Tomek:
Podstawa trojkata ABC jest srednica okragu.Z wierzchołka B lezacego na okregu poprowadzono wysokosc BD która podzieliła średnice AC na odcinki IABI =2 √2 i IDCI=6 √2 zatym odcinek
0
mickey:
http://matematyka.pisz.pl/forum/156436.html pomózcie nie rozumiem
4
adaś:
3
Michał:
Na podstawie funkcji kwadratowej f(x)=1/2(x−4)(x+30) podaj: a)miejsca zerowe
1
Aneta:
x
3
−x
2
−x+1<0
1
mik:
:::rysunek::: To jest rąb. Czy czerwona wysokość ma identyczną długość jak zielony odcinek łączący podstawy ?
1
Bart:
y'−3y=x
7
seba:
log
3
243=5
20
nuskaa:
Potrzebuje pomocy... jak najszybciej:
1
Natalia:
Uzasadnij, że nie istnieje liczba s, dla której równanie 3s
2
x
2
−sx+5=0 ma rozwiązanie.
7
Karolina :
a)Oblicz odległość punktu A=(−1,3) od prostej 2x−y+3=0. b)Sprawdź, że prosta 2x−4y+1=0 jest równoległa do prostej x−2y−1=0.
3
Natalia :
znajdź współrzędne punktu symetrycznego do punktu P=(2,3) względem prostej y= −12x−4. Wskazówka: Skorzystaj ze wzoru na współrzędne środka odcinka.
1
madziaaa:
Sprawdz, czy prawdziwa jest następująca tożsamość:
3
wer:
:::rysunek::: W pewnej klasie jest 16 dziewcząt i 14 chlopcow. Uczniom tej klasy zadano pytanie: ''Czy byles
5
jolka:
włącz czynnik pod znak pierwiastka 2
√
3
;3
3
√
2
6
All 266:
Jaka jest ostatnia cyfra liczby 2
8
4
. Chodzi mi o regułę jak tego typu zadania rozwiązać.
3
uczeń:
liczba 3 do potęgi 8/3 * pierwiastek 3 stopnia z 9
2
jest równa ile?
2
soczek :
Na ile sposobów można przyporządkować każdemu spośród pięciu uczniów ocenę (od 1 do 6) z matematyki, jeśli:
21
ToMcioo93:
Przekatne prostokata maja 20 cm i przecinaja sie pod katem 80
0
. Oblicz pole i obwod
6
ziomek:
log
7
(x−2)−log
7
(x+2)=1−log
7
(2x−7)
22
adaś:
20
roman:
może ktoś to sprowadzić do wspólnego mianownika
0
Mika ;):
przekątna prostokąta o długości 12 dzieli jego kat w stosunku 2:3. oblicz pole i obwód
0
Patryk:
czy sztywność sprężyny w układzie y= obciążenie x=ugięcie jest równa współczynnikowi kierunkowemu ,stycznej do krzywej w punkcie x ?
6
Magdalena:
Znaleźć całki szczególne równań:
0
krushh:
dany jest Δ prostokatny ABC w ktorym BC jest przeciwprostokatna. Na boku BC zbudowano kwadrat BCEF, po przeciwnej stronie prostej BC niz punkt A. wykaz, ze punkt przeciecia przekatnych
19
help:
3
gabi071:
Aby przedstawić liczbę wymierną 0,(15) o rozwinięciu dziesiętnym nieskończonym okresowym w postaci ułamka zwykłego, możemy postąpić następująco:
0
krushh:
dany jest Δ prostokatny ABC w ktorym BC jest przeciwprostokatna. Na boku BC zbudowano kwadrat BCEF, po przeciwnej stronie prostej BC niz punkt A. wykaz, ze punkt przeciecia przekatnych
3
bas:
W kwadracie ABCD o boku α połączono wierzchołek A z punktem E należącym do boku BC i dzielącym ten bok w stosunku 1:2 licząc od wierzchołka B. Tangens kąta AEB jest równy?
2
Monika:
Przekątna równoległoboku poprowadzona z wierzchołka kąta rozwartego ma długość 18cm i dzieli ten kąt na kąty o miarach 45st. i 75st. Wyznacz długości boków równoległoboku
2
monika:
:::rysunek::: tam ogóry jest α a na dole β . Srodek = O . β .
1
lolaaa:
w trójkącie ABC, w którym kąt A jest prosty, kreślimy koło styczne do boków BC i AC , mające środek na boku AB. Koło to przecina bok AB w punkcie M i jest styczne do przeciwprostokątnej w
2
user:
Czy ktoś może mi wytłumaczyć, jak się rozwiązuje tożsamości trygonometryczne, bo mam z tym problem, mimo że znam wzory. Jakoś nie chce mi nic wychodzić. Byłbym wdzięczny za
6
zadanie:
w pojemniku znajduja sie trzy kule o numerach 1,2,3. losujemy kolejno dwa razy po jednej kuli ze zwracaniem i jezeli za drugim razem otrzymamy kule o tym samym numerze co za pierwszym to
9
zodiak:
Która liczba jest większa? a) 2
6
0
czy 10
1
8
3
Magda *.* :
3 * ( 3 do potęgi 15 + 3 do potęgi 15 + 3 do potęgi 15) proszęę o pomoc
14
Skirla:
Dla jakiego p reszta z dzielenia wielomianu w(x)= 2x
3
−px
2
+x +1 przez dwumian q(x) = x+2
13
jest równa sin
pi
6
6
masaj:
log
x
3=
1
2
5
jjacob:
mam problem z pewnym wielomianem . mam go rozłożyć na czynniki wzorem a
4
+b
4
. Próbowałem i nie wychodziła mi końcówka...
2
XOXO:
log
4
−
x
2
16=2
7
Kiniaa:
Udowodnij, że w trójkącie ABC symetralna boku BC przecina dwusieczną kąta BAC w punkcie B leżącym na okręgu opisanym na trójkącie ABC.
1
olaf:
Pomóżcie mi z tymi zadaniami(podajcie przynajmniej konkretne wzory do danego podpunktu): 1.na ile sposobów można włożyć 3 listy do 7 kopert (niekonieczne po jednym)
2
kubus:
jak narysowac hiperbole o wzorze:
1
1. −
X−3
1
2. −
+1
X
8
Gróha:
Witam, jak podnieść takie wyrażenie do kwadratu:
8
michał:
6
1
Rozwiąż równanie:
+
= 2
x+3
x
5
hole:
bardzo proszę o pomoc. polecenie to obliczyć i wynik podać w notacji wykładniczej
2
zadanie:
1.ile dni trwala wycieczka jesli czworo przyjaciol wyczerpalo mozliwosci wedrowki gesiego kazdego dnia w innej kolejnosci? 4!=24 dni
2
aniaa :):
krawędzie prostopadłościanu wychodzące z jednego wierzchołka tworzą ciąg arytmetyczny o pierwszym wyrazie 5 i różnicy 2. wyznacz pole powierzchni całkowitej tego prostopadłościanu.
3
XOXO:
log
x
−
1
(2x
2
+4x−6)=2
3
weruś:
co jest wieksze
2
3
liczby x czy 66% liczby y x=
√
4
*
√
9
*
√
81
+
√
144
+13
18
Kaska :
witam ; ) Może ktos mi w tym pomóc ..?
12
humanista:
W ławkach dwuosobowych ustawionych w klasie jest 38 miejsc. Na ile sposobów 25 uczniów może zająć miejsca?
15
kesnall:
Zmienna losowa X ma rozkład o gęstości
5
jola:
Do pustego tramwaju złożonego z trzech wagonów wsiada sześciu pasażerów przy czym każdy wybiera losowo wagon. Oblicz prawdopodobieństwo, że; a) do każdego wagonu wsiądzie 2 pasażerów b) do
2
Kaśka:
wartość wyrażenia Log
3
(3
2
+3
3
) wynosi ? mam to obliczone ale nie wim skad sie wzielo (1+3) ;
10
adaś:
0
Iza:
Rozwiązać równanie różniczkowe
3
michał:
1−
√
3
Podaj przykłady monotoniczności funkcji f(x) =
.
x
0
angie:
7
√
5
−
√
5
/ 1,25do jednej drugiej
1
bbbb:
Przekątna rombu tworzy z jego bokiem α kąt 30 stopni. Wiadomo,że α=6cm.Dłuższa przekątna rombu ma długość:
8
adaś:
6
Qba101:
:::rysunek::: W trapez o polu 168 i ramionach 13 i 15 można wpisać okrąg. Przekątne dzielą ten trapez na
1
Antek:
W koszyku jest po pięć kulek w każdym z pięciu kolorów:białym, żółtym, zielonym, czerwonym i czarnym. Ile co najmniej kulek musimy wyjąć z koszyka, aby w każdym kolorze została inna
1
paulaa:
c) (√3) do potegi 4 (√3) do potegi −2 (√3) do potegi − 6 d) (√2) do potegi 6 (√2) do potegi 7 (√2) do potegi −8
3
michał:
1
1
Równania
= 5 i
= 2m są spełnione przez tę samą liczbę x. Oblicz m.
4x
x
3
Rado12344:
Dane są funkcje f1(x)=4
x
+3−7*3
x
+2 ; f2(x)=3
3
x+2−5*4
3
x. Rozwiąż nierówność f1(x−2)>=f2(x/3)
0
PAT:
Proszę o pomoc! i przy okazji o wytłumaczenie
4
PAT:
Jak to obliczyć? I przy okazji wytłumaczcie proszę!
4
PAT:
4
adaś:
7
bubu:
znajdź asymptoty funkcji:
5
Justyna:
Liczba 350 to przybliżenie z nadmiarem pewnej liczby, a błąd bezwzględny wynosi 10,37. Jaki jest błąd względny tego przybliżenia?
7
adaś:
2
dorka:
Przekształć tak poniższe wyrażenia tak,, aby wykorzystując wzory Viete'a można było obliczyć wartości tych wyrażeń, wiedząc że x1 i x2 to miejsca zerowe trójmianu kwadratowego
1
lunnaa:
Czy istnieje graniastosłup, który ma:
0
paulaa:
c) (√3) do potegi 4 (√3) do potegi −2 (√3) do potegi − 6 d) (√2) do potegi 6 (√2) do potegi 7 (√2) do potegi −8
2
Pomóżcie to bardzo ważne :
Za 3 kg gruszek i 4kg truskawek zapłacono 34 złote i 20 groszy. Cena gruszek jest o 1 zł większa od 40% ceny truskawek. Oblicz, jaka jest cena truskawek a jaka gruszek.
3
Adamus:
Proszę o pomoc bo nie mam pomysłu 2
x+2
−2
x−1
=14
3
paulaa:
oblicz. b) −1/3do potegi −2
5
Aga:
na statku zgromadzono zapas wody pitnej dla 8 osób na okres 15 dni. na ile dni wystarczy wody,jeżeli na statku zwiększymy liczbę o:
7
maniek:
Rozłóż wielomian w na czynniki. a)(7x
4
+14x
3
−21x
2
)(x
5
−4x
3
−x
2
+4)
1
Xena :
Zapisz wzór podanej funkcji w postaci kanonicznej
12
marta :
A. skróć podane wyrażenie wymierne B, po skróceniu jaką ma postać
4
paulina:
(0,3) do potęgi minus 3 jak to obliczyć
3
shd:
Wyznacz brakującą współrzędną punktu A, wiedząc, że należy on do wykresu funkcji f(x) = 2{2}x
3
krzyko:
1. Jaką ilość ciepła należy dostarczyć kawałkowi lodu o masie 0,5 kg i temperaturze −10 stopni Celsjusza, aby zamienić go w wodę o temperaturze o stopni Celsjusza?
8
zadanie:
x
2
=4/:
√
mozna tak zrobic
2
Rozwiąż równanie 3x+2 3 −−−−−−−− = −−−−−−−
16
Jakub:
Rozwiąż nierówność kwadratową −x
2
+4x−3≥0
3
Patii:
Zapisz podany warunek za pomocą wartości bezwzględnej a) x ∊ ( −5, 5 ),
1
ania:
wie ktos jak to rozwiazac? Prosze o pomoc
9
Nika:
oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość sześcianu, którego przekątna jest o 2 dłuższa od jego krawędzi
2
edek4:
Odcinek łączący środki ramion trapezu ma długość 10cm a odcinek łączący środki przekątnych ma długość 3cm. Oblicz długości podstaw trapezu.
1
Balbina kupiła na targu 25 dag grzybów i przeznaczyła je do suszenia. Po dwóch wszystkie podsuszone grzyby ważyły 15 dag. Oblicz o jaki procent początkowej wagi grzyby stały się
1
Przekształcając wzór R=x * y(a−b) wyznacz kolejno y i a.
8
~~~~POMOCY~~~~ :
Rozwiąż układ równań :
5
Filip:
zad.1 Zapisz za pomocą potegi o podstawie 2
15
mind:
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, jak to rozwiązać? Polecenie brzmi: dla jakiej liczby naturalnej n jest spełniony warunek n−1≤x<n
5
gimnazjalista:
x
8
6
+ 3 * (x
2
* x
4
)
x
2
*4*(x
6
5
)
Dla x = −1
2
3
2
ASIUCHNA19:
Jeżeli a =27 do potęgi −3 b=27 do potęgi−1/3 c=27 do potęgi 3 d= 27 do potęgi −1/3 to zachodzi relacja A a<b<c<d B d<a<b<c C a<d<b<c D c<a<d<b
1
aniaaa... :):
Oblicz i zapisz wynik w notacji wykładniczej.
4
.....:
a) W trójkącie ostrokątnym poprowadzono prostą równoległą do jednego z boków. Utworzyła ona z pozostałymi bokami trójkąta kąty rozwarte 110 stopni i 130 stopni. Wyznacz miary kątów tego
40
Johan:
Zad1 Wyznacz ciąg geometryczny ( a
n
) dane są: wyraz a
1
, iloraz q i liczba wyrazów n. Wyznacz a
n
1
okej:
Liczba losów przegrywających na pewnej loterii jest o 20 większa od liczby losów wygrywających, oblicz ile jest wszystkich losów na tej loterii wiedząc, że prawdopodobieństwo wygranej przy
9
~~~~POMOCY~~~~ :
Rozwiąż układ równań :
13
aga:
Może mi ktoś wytłumaczyc działania na potęgach
1
Magdalena:
a) y' + 2xy = xe
−x
2
4
Spawarka:
Oblicz: a) 0,02 do potegi 3
24
Myjot:
2(n+2)! + (n+1)!
(n+1)! − 3(n+2)!
0
wiola:
mam takie zadanie: dzialka o wymiarach 30m na 40m mam narysowac w skali 1;50 bardzo prosze o pomoc
3
asd:
W pewnej grze rzucamy kostką i moneta. Liczba zdobytych punktów rowna sie sumie liczby wyrzuconych oczek oraz liczby uzyskanych orłów. Prawdopodobieństwo, ze w jednym rzucie
10
Kamil:
Mam zbiur A=<−
∞
:5) B=(4:7> wyznacz zbiur (A−B)'.Z góry dziekuje za odpowiedz
14
Olaa:
1)Ola ma kota i psa
3
potrzebujący:
Na okręgu o promieniu 5 opisano deltoid o obwodzie 30. Oblicz pole deltoidu.
28
matma:
rozwiaz rownania: a) 2
1
7 * x -16
4
*3 =5 * (4
8
*x -3 * 2
1
7)
25
lukasz:
Rozwiąż równanie:
0
aniaaa... :):
Wykonaj obliczenia, wyniki zapisz w notacji wykładniczej.
9
czar:
sinπ3i / 6i jak to rozwiazac?
13
bas890:
1.W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawedź boczna ma dł 20 i jest nachylona do podstawy pod kątem α, takim ,ze tgα=1.Oblicz objętość ostrosłupa.
0
Daga:
:::rysunek::: Oblicz długość drugiego ramienia trapezu przedstawionego na rysunku obok.
3
andzia:
Jak to rozpisać?
9
jola:
8 3/4 X 4/7 X3
0
Daga:
:::rysunek::: Ile razy pole koła o średnicy 4m jest większe od pola wycinka koła przedstawionego na rysunku
13
Majka:
w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym o krawedzi podstawy równej 8cm krawedz boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni. oblicz objętość ostrosłupa
5
Natalia:
Porsze o rozwiązanie zadań i wskazanie poprawnej odp.
6
IggyPop:
Mam problem. Muszę obliczyć asymptoty krzywej 2ln(1+e
x
). Wyszło mi, że asymptot pionowych brak. A jeśli chodzi o asymptoty ukośne, to wyszło mi, że a=2, i niestety nie umiem obliczyć
8
marta :
4
zadanie:
na ile sposobow ze zbioru liczb dwucyfrowych wiekszych od 55 mozna wybrac trzy rozne tak aby iloczyn tych liczb byl liczba parzysta?
1
Milosz :
Wyłącz czynnik przed znak pierwiastka i oblicz: 3
√
2
x 2
√
8
x
√
3
3
klaudia17:
1. Kulkę A o r1=6cm naelektryzowano do potencjału V1=3000V, a kulkę B o promieniu r2=4cm do potencjału V2=5000V. Oblicz potencjał kulek po połączeniu ich długim cienkim drutem.
3
Maciej:
samochod rozpedza sie w ciagu 12 sekund osiagajac szybkosc 90km/h oblicz wartosc przysppieszenia samochodu
8
Masakra:
<help> Obwód prostokąta wynosi 112cm. Jeżeli krótszy bok zwiększymy o 4cm, a dłuższy zmniejszymy o
3
Miluś:
Rozwiąż równanie, pamiętaj o wyznaczeniu dziedziny równania:
2
zadanie:
w trzech pojemnikach znajduja sie ponumerowane kule. W pierwszym sa cztery kule o numerach: 1,2,3,6. w drugim sa cztery kule o numerach: 3,7,8,9. w trzecim sa trzy kule o numerach:
29
Elunia:
2x−y=−6 y=x+2
2
agnieszka:
Z przeciwległych wierzchołków kwadratu o boku 1 zatoczono koła o r=1. Pole części wspólnych tych kół jest równe?
22
Wiktor:
Znajdz wszystkie wartości m, dla których funkcja f(x)=(m
2
−1)x
2
+2(m−1)x+2 przyjmuje wartość dodatnią dla każdej liczby rzeczywistej x.
23
Anna:
5
Martyna:
Pomocy
Rozwiąż równanie macierzowe:
2
gosc0000000:
W dużym lotku podczas wypełnienia kuponu wybieramy 6 liczb spośród 49.Jakie jest prawdopodobieństwo : a)3 trafień, b)5 trafień, c)6 trafień
4
zadanie:
ile jest wszystkich liczb czterocyfrowych o różnych cyfrach w ktorych cyfry 1 i 2 wystepuja w zapisie liczb i nie stoja one obok siebie? wyszlo mi ze jest 322 takich liczb dobrze?
16
ela:
GŁUPIA MATEMATYKA
!
10
mix:
pochodna funkcji f(x)= (3x
2
−2x+1 / 3x
2
+2x−1)
14
6
nina:
Kąt α jest ostry i sin 8/9
14
monikax13:
Rozwiąż równania i nierówności: a) -4k
2
-16x+9=0
13
magda:
Kat rozwarcia stozka jest rowny 78 stopni a jego wysokosc wynosi 12 cm.Oblicz promien podstawy i tworzaca stozka (z dokladnoscia do 1 mm)
1
on:
∫e
x
*y*sin(y) dy
3
młody admin:
Rozwiąż równanie:
6
Mateusz:
:::rysunek::: Zadanie brzmi Wskaz nierówność,którą opisuje przedział na osi liczbowej
6
vladimirovna:
Niech x należy do C. wykaż, że wyrażenie (x
2
+3x+5)/(x+1) przyjmuje wartość całkowitą tylko dla czterech wartości x. Podaj te liczby.
4
Miraclepl:
Oblicz wysokość maksymalną h
max
, na którą wtoczy się kula. Posiada prędkość zerową V
0
, na rysunku zaznoczony jest również współczynnik tarcia (mi) i przesunięcie f (od tarcia
21
Juliusz:
Czy byłby ktoś tak dobry i rozwiązał to zadanie od początku do końca Proszę Błagam wręcz
3
marta :
14
Kamil:
:::rysunek::: Prosze pomózcie w zadaniu,Pole zacieniowanego na rysunku trójkąta wynosi:
8
mix:
pomóżcie krok po kroku..bardzo proszę f(x)= (3x
2
−2x+1 / 3x
2
+2x−1)
15
marta :
proszę o pomoc
2
ola:
Pomóżcie mi z tymi zadaniami(podajcie przynajmniej konkretne wzory do danego podpunktu): 1.na ile sposobów można włożyć 3 listy do 7 kopert (niekonieczne po jednym)
9
basia:
metr sześcienny asfaltu wazy 1.4 ton. do pokrycia asfaltem boiska o wymiarach 20 m x 40 m użyto 42 ton asfaltu. jaką grubość ma warstwa asfaltu na tym boisku
2
motrer:
1. Dziedziną równania jest zbór R. Sprawdź, czy podane obok liczby spełniają równanie. a)2−x
2
= 3x +4 (−2,−1,0)
5
Piotr:
Napisz równanie okręgu, którego średnicą jest odcinek AB, gdzie A = (−1,3) oraz B = (1,−1). Pomoże mi ktoś? Na razie wyliczyłem promień:
4
fruu:
Dla liczby x spelniony jest warunek |8−2x|=2x−8. x∊ do przedzialu...
5
Basia:
Dla jakich wartości k podana funkcja nie ma miejsc zerowych y=kx
2
−4x+3
2
em:
:::rysunek::: Oblicz kąt x.
2
mateo:
Dla jakich wartości parametru m równanie |x
2