Wielomian z parametrem. Pomocy!
Humanista Matematyk: Wielomian W(x)=x3+bx2+cx+24 jest podzielny przez wielomian U(x)=x−4 , a przy dzieleniu
wielomianu W(x)przez dwumian V(x)=x+2 otrzymujemy resztę 36. Znajdz pierwiastki wielomianu
W(x)
24 wrz 21:05
Humanista Matematyk: Zaznaczę od razu, że zauważyłem iż pierwszym pierwiastkiem jest x=4
24 wrz 21:06
krystek: Tw. Bezout
W(4)=0
W(−2)=36
24 wrz 21:07
ICSP: w(4) = 0
w(−2) = 36
teraz ułóż układ równań i go rozwiąż.
24 wrz 21:07
ZKS:
{W(4) = 0
{W(−2) = 36
Układ równań i do roboty.
24 wrz 21:07
Humanista Matematyk: próbowałem podzielić W(x) przez U(x) ale chyba mam zły wynik, a mianowicie
W(x)/U(x)=x2+(b+4)+(c−b) lecz została mi reszta 24+4(c−b). Dzieliłem pisemnie i wiem, że
mogłem popełnić błąd, dzielenia metodą Hornera nie opanowałem.
24 wrz 21:10
Humanista Matematyk: czy musiałem w ogóle to dzielić czy nie?
24 wrz 21:11
krystek: Nic nie dzielisz , podstawiasz za x podany pierwiastek i układ równań rozwiązujesz
24 wrz 21:12
Humanista Matematyk: miałem w planie liczyć Δ z funkcji kwadratowej która by mi wyszła.
24 wrz 21:12
krystek: 43+b*42+c*4+24=0 i analog drugie r−nie
24 wrz 21:15
Humanista Matematyk: mogę od razu założyć, że W(4)=0?
24 wrz 21:18
krystek: Jeżeli jest podzielny przez X−4 to 4 jest pierwiastkiem i W(4)=0
24 wrz 21:20
Humanista Matematyk: gdy oblicze już parametry to jak szukać pozostałych miejsc zerowych?
24 wrz 21:24
ICSP: Wtedy już możesz podzielić sobie wielomian przez (x−4) bez problemów. Otrzymasz trójmian
kwadratowy z którego obliczenie pierwiastków jest już banalne.
24 wrz 21:25
krystek: Podzielic przez (x−4) i potem Δ
24 wrz 21:26
Humanista Matematyk: Dziękuje wam wszystkim za pomoc. Świat potrzebuje więcej takich ludzi jak Wy.
24 wrz 21:30
elo:
4 paź 21:45