Aby przedstawić liczbę wymierną
gabi071: Aby przedstawić liczbę wymierną 0,(15) o rozwinięciu dziesiętnym nieskończonym okresowym w
postaci ułamka zwykłego, możemy postąpić następująco:
0,151515……= x I*100
15,1515……. = 100x
15 + 0,1515…= 100x
15 + x = 100x
15 = 99x
x = 5/33(ułamek)
Szukaną liczbą jest 5/33.
Postępując analogicznie , przedstaw poniższe liczby wymierne w postaci ułamków zwykłych :
a) 0,(18) b)0,(125) c) 0,2(6)
d) 0,41(6) e) 1,2(13) f) −2,34(5)
19 wrz 18:17
Vizer: Masz podany przykład i rób wg polecenia
19 wrz 18:19
fuck of :
24 wrz 19:37
fuck of : Nie lubie tego

/
24 wrz 19:37
Patka: 0,41666...=x |*10
41+0,0066,,,,=10x|*100
4100+100x=1000x|−100x
900x=4100|:900
x=4100/900
29 wrz 22:08
baca:
Macior nie dojrzał i jeszcze jest na drzewie, ze swoja durnotą chyba nigdy nie dojrzeje
i nie spadnie, to głupek
29 wrz 23:35
baca:
proszę usunącmoj wpis, jest już nieaktualny
29 wrz 23:36
xxx: −0.1(7),0,01(54)
28 lis 11:41
xxx: przedstaw podane liczby w postaci ułamka zwykłego −0,1(7); 0,01(54); 0,5(8); −0,09(96)
28 lis 11:42