obl pochodna funkcji
mix: pochodna funkcji
f(x)= (3x2−2x+1 / 3x2+2x−1)14
24 wrz 10:26
mix: proszę o szybką pomoc krok po kroku
24 wrz 10:29
Patronus:
| | 3x2−2x+1 | |
f(x) = ( |
| )14 |
| | 3x2+2x−1) | |
| | 3x2−2x+1 | |
f'(x) = 14*( |
| )13* ... |
| | 3x2+2x−1) | |
| | (6x − 2)*(3x2+2x−1) − (3x2−2x+1)*(6x+2) | |
...* |
| |
| | (3x2+2x−1)2 | |
24 wrz 10:41
Patronus: Dalej już sobie sam powymnażaj i poskracaj
24 wrz 10:42
Tad:
| | 3x2−2x+1 | | (6x−2)(3x2+2x−1)−(6x+2)(3x2−2x+1) | |
14( |
| )13 |
| |
| | 3x2+2x−1 | | (3x2+2x−1)2 | |
24 wrz 10:44
mix: ale skad to 6x−2 i 6x+2

jak to wyszlo
24 wrz 11:25
Patronus: To z wzoru na pochodną ułamka.
6x−2 to pochodna (3x2−2x+1)
6x+2 to pochodna (3x2+2x−1)
24 wrz 11:36
mix: dobra po wymnożeniu wyszło mi to licznik:
18x
3+12x
2−6x−6x
2−4x+2−18x
3+12x
2−6x−6x
2+4x−2 i mianownik przepisuje bez
zmian ale dalej mi cos nie wychodzi..
24 wrz 11:53
Patronus: No i ok, teraz pogrupuj.
24 wrz 12:04
mix: i co wyjdzie ostatecznie bo stoje w miejscu
24 wrz 13:23
mix: 12x
2−12x / 2x+x
24 wrz 13:46