Równanie macierzowe
Martyna: Pomocy

Rozwiąż równanie macierzowe:
Mam takie równanie:
2(X+A)=3X+B
za A jest macierz:
|1 2 9|
|−9 −8 1|
a za B:
|0 1 0|
|0 0 1|
Czy mogę to zrobić tak?
2(X+A)=3X+B
2X+2A=3X+B
2X−3X+2A=B
−X+2A=B / *(−1)
X−2A=−B / *(2A)
−1
X=−B*(2A)
−1
Nie miałam tego na zajęciach a zadanie muszę zrobić

z Internetu nie dowiedziałam się za
dużo...
15 kwi 16:49
Martyna: Znajdzie ktoś chwilkę czasu?
15 kwi 17:05
Martyna: No co wy?

Nie lubicie równań macierzowych?
W sumie macie rację, ja też nie lubię

Ale może ktoś mimo wszystko jednak wie jak rozwiązać
to zadanie? Proszę
15 kwi 17:29
AS: Wiem,ale mi się nie chce liczyć.
Niedawno zadanie podobne rozwiązywałem, a może to była Martyna?
15 kwi 18:55
AS: 2 (X + A) = 3*X + B
2*X + 2*A = 3*X + B
X = 2*A − B
Po wyliczeniu X = { 2 3 18}
{−18 −16 1}
15 kwi 19:11
piesek leszek:
24 wrz 14:34