ROWNANIA
matma: rozwiaz rownania:
a) 217 * x -164 *3 =5 * (48*x -3 * 217)
b) 273 * 2x -39=310 * x+2 *39
c)313*x-4* 96=274* (2x-5)
d)x/44 - 1/ -26 = - (- 1/16)2
e) (45 * x +322) * 25=216*x
f) X/25 + (1/4)2= (-1/8)2 *2 +1/23
29 sty 23:47
Eta-nocek:
Zapisałaś to tak,że ja nie mogę rozczytać!
więc jak mam Ci pomóc?
Każdy każdy znaczek czy liczba jest bardzo istotna!
napisz porządnie to postaram sie pomóc!
30 sty 00:15
matma: a) 217 * x -164 *3 =5 * (48 * x -3 * 217)
b) 273 * 2x -39=310 * x+2 *39
c)313 * x-4* 96=274 * (2x-5)
d)x:44 - 1: -26 = - (- 1:16)2
e) (45 * x +322) * 25=216* x
f) X:25 + (1:4)2= (-1:8)2 * 2 +1:23
30 sty 00:20
matma: e) (45 * x +322) * 25=216* x
30 sty 00:22
matma: d)x:44 - 1: -26 = - (- 1:16)2
e) (45 * x +322) * 25=216* x
f) X:25 + (1:4)2= (-1:8)2 * 2 +1:23
30 sty 00:24
-nocek: Co oznaczają te X
Bardzo chciałabym Ci pomóc naprawdę

ale tu kazdy znaczek jest bardzo, bardzo wazny kochanie!
Popatrz jeszcze raz i poprawnie napisz to z chęcia Ci pomoge ,
bo to dla mnie banalne!
ale jaki sens ma moje pisanie jak Ty źle to przedstawisz ?
czekam jeszcze ... mam chwilę i moge pomóc ok?
30 sty 00:51
matma: a) dwa do potegi siedemnastej razy x minus 16 do potegi czwartej=5 razy(4do potegi 8 razy
x minus 3 razy dwa do potegi siedemnastej)
30 sty 01:03
-nocek:
a) 217 *x - (24)4 *3 = 5*216 *x - 3 *217
217*x - 216 *3 = 5*216 *x - 3*217
217 *x - 5*216*x = 216*3 - 3*217
216 *x[ 2 - 5] = 216 [ 3 - 3*2] / : 216
x * (-3) = - 3
x= 1
30 sty 01:03
matma: b) dwadziescia siedem do potegi trzeciej razy dwa x minus trzy do potegi dziewiatej =
tzry do potegi dziesiatej razy x plus 2 razy trzy do potegi dziewiatej
30 sty 01:05
matma: c) tzry do potegi trzynastej razy x minus cztery razy dziewiec do potegi szostej+
dwadziescia siedem do potegi czwartej razy (dwa x minus piec)
30 sty 01:06
matma: zamias plus mialo byc = w przykladzie c
30 sty 01:07
matma: e)( cztery do potegi piatej razy x plus trzydziesci dwa do potegi drugiej)razy dwa do
potegi piatej= dwa do potegi szesnastej razy x
30 sty 01:09
-nocek:
b) 27= 33 więc 273 = (33)3= 39
czyli 39 *2*x -39 = 310 *x +2*39
39*2*x - 310*x = 39 +2*39
39*x [ 2 - 3] = 39 ( 1 +2) / : 39
x* (-1) = 3
x = -3
30 sty 01:11
matma: x na dwa do potegi piatej + (jedna czwarta)do potegi drugiej=(minus jedna czwarta)do
potegi drugiej razy x plus jedna druga do potegi trzecie {tylko dwujka do potegi}
30 sty 01:11
matma: x na cztery do potegi czwartej{tylko 4 do potegi} minus jedna druga {dwujka z minusem do
potegi 6} = -(- jedna szesnasta)caly napwisa do potegi drugiej
30 sty 01:14
-nocek: nie odpowiadam za to co źle napisałas ! ale juz powinnaś załapać spodsób
bo wszystko podobnie liczymy
postaraj sie to zrozumiec tak
masz 9
6 a chcemy mieć 3 czyli 9= 3
2
czyli 9
6 = (3
2)
6 = 3
12 bo te małe literki
mnożymy
podobnie 27
4 chcemy 3 czyli 27= 3
3
czyli znowu
27
4= (3
3)
4 = 3{12} bo malutkie 3*4= 12
wiesz już?
teraz to podstawiamy używając 3
c) 3
13*x - 4*3
12 = 3
12*(2x -5) pozbedziemy sie nawiasu
czyli wymnożymy zobacz jak;
3
13*x - 4*3
12 = 3
12 *2*x - 5*3
12 widzisz to ?
teraz wyrazy z x na lewo a te bez x na prawo
3
13*x - 3
12 *2x = + 4*3
12 - 5*3
12
teraz wyłaczamy przed nawias najwyższa potęgę ipo lewej
i po prawej ok?
czyli 3
12 *x [ 3 - 2] = 3
12 [ 4 - 5]
teraz skracamy dzielac obydwie srtony przez 3
12
czyli x*( 1) = (-1) bo tyle zostało
czyli x = -1 rozumiesz choć troszkę napisz mi czekam
spróbuj powolutku nastepne podobnie !
30 sty 01:27
-nocek:
czy d) tak?
x 1 - 1
------- - ------- = - ( ---------) 2
44 - 26 16
odezwij że się i napisz czy to tak ?
30 sty 01:31
-nocek:
Pewnie jesteś na zaocznym tak?
30 sty 01:32
-nocek: Hejjjjjjj jesteś? czy mam przestać liczyć?
30 sty 01:35
matma: tak to tak ma byc
30 sty 01:38
matma: chodze od liceum i nie mam glowy do matmy
30 sty 01:39
-nocek: Ochhhhhhhhhhhhhh

4= 2
2 więc 4
4= (2
2)
4= 2
8 16= 2
4
teraz nie wiem czy ta -2
6 czy (-2)
6 to bardzo ważne




napisz jak to tam wyglada ?
30 sty 01:41
matma: (-2 )6
30 sty 01:42
-nocek: No nic! dobrze ze wogóle masz głowę !
nie przejmuj sie jakoś powoli sie nauczysz!
30 sty 01:42
30 sty 01:43
-nocek:
więc tak;
4
4 = 2
8 a ponieważ jest w mianowniku to zapiszemy
bez mianownika tak
2
-8 i mamy z głowy mianownik
podobnie
(-2)
6 = 2
6 bo jak wykładnik parzysty to
liczba jest dodatnia czyli 2
6
ponieważ jest w mianowniku to bez mianoenika tak ja
zapiszemy 2
-6
teraz prawa strona; (-1)
2 = +1 16
2 = (2
4)
2= 2
8
ponieważ jest znowu w mianowniku to napiszemy
ja bez mianownika tak 2
-8
teraz zobacz co sie dzieje nie mamy już mianowników
czyli;
2
-8*x - 2
-6 = - 1* 2
-8 / : 2
-6
2
-2 *x - 1 = - 2
-2 2
-2 = 1/4
czyli
(1/4)*x - 1 = (1/4)
(1/4)*x = 1 +1/4
(1/4)*x = 5/4
x= 5/4 * 4/1
x= 5 tyle
Na którą idziesz do szkoły? nie wyśpisz się

zapraszam na to forum do nauki ale Kochanie nie o tej porze ? Ok?
Dobranoc!
30 sty 01:56
-nocek: Poprawię Ci bo znaku juz nie dowidzę ! tak późna pora!
2
-2*x - 1 = - 2
-2 2
-2= 1/4
(1/4)*x - 1 = - 1/4
(1/4)*x = 1 - 1/4
(1/4)*x = 3/4
x= 3/4 * 4/1
x = 3 popraw to sobie !
I zapamiętaj ! o takiej porze matematyki nie mozna sie nauczyć!
Bo organizm chce spać!

Miłych snów
30 sty 02:02
Julka: 3* (1/2)2 + 8 (−1/2)4
12 wrz 17:19
Asia: U { 43*53 }{ 45*54 }
24 wrz 16:19
Ada: 86*24
15 wrz 20:23