Znaleźć całki szczególne równań:
Magdalena: Znaleźć całki szczególne równań:
a) y' = e
x+y, y(0)=0
| | π | |
b) y' = cos2(y−x) + 1, y(1) = |
| |
| | 4 | |
24 wrz 15:23
Magdalena: proszę o pomoc, będę wdzięczna
24 wrz 15:37
Trivial:
a) y' = ex+y, y(0) = 0
y' = ex*ey
e−ydy = exdx
−e−y = ex + c
Z założenia początkowego y(0) = 0
−1 = 1 + c
c = −2
Kontynuując...
−e−y = ex − 2
e−y = 2 − ex
−y = ln(2−ex)
y = −ln(2−ex)
24 wrz 15:43
Trivial:
| | π | |
b) y' = cos2(y−x) + 1, y(1) = |
| |
| | 4 | |
Podstawiamy u = y−x, wtedy u' = y'−1, skąd y' = u'+1
u'+1 = cos
2(u) + 1
u' = cos
2(u)
tan(u) = x + c
Teraz tylko wrócić do y i wyliczyć stałą.
24 wrz 15:59
Magdalena: | | y | |
to jak z tego tan( |
| ) = x + c wyznaczyc y ? |
| | x | |
dobrze robię ?
24 wrz 16:13
Magdalena: wynik to y = xarctgx ?
24 wrz 16:33
Trivial:
| | 2 | |
Wynik to y = x + arctan(x+c), gdzie c wyszło c = −2 + |
| |
| | 1+tan(1) | |
24 wrz 19:40