Rozwiąż równanie wielomianowe
lukasz: Rozwiąż równanie:
x
4−x
3−20x
2−8x+40=0
nie wychodzi mi

byłbym wdzięczny jakby ktoś krok po kroku napisał co i jak
21 paź 21:44
Eta: Więc napisz jak rozwiązujesz ?
pomogę Ci znaleźć błąd
21 paź 21:47
lukasz: Właśnie nie kumam tego zabardzo, bo jest tam 40 na końcu to tabelka hornera odpada, no i tych x
też nie da się wyciągnąć przed nawias, kombinowałem żeby rozłożyć 20x2 na dwa czynniki ale to
też nic nie dało
21 paź 22:10
koleżka: x(x3−x2−20x)−8x+40
21 paź 22:15
koleżka: to na dobry początek podejrzewam ze delta bedzie sie kłaniac ale zaraz oblicze pogłówkuje i ci
napisze wszystko z obliczeniami oka
21 paź 22:16
lukasz: i co mi to dało ? jak rozwiązać to równanie ?
21 paź 22:17
lukasz: oki luzik
21 paź 22:17
koleżka: x4−x3−20x2−8x+40
x2(x2 − x)−4(5x2+2x)+40
rozkładamy x2 na (x+1)(x−1)
[(x+1)(x−1)(x+1)(x−1)]−x−4(5x2+2x−10)
21 paź 22:22
koleżka: rozłozyłem ale zastanawiam sie co dalej
21 paź 22:22
darek: nie lepiej podzielic przez (x−1)
21 paź 22:25
koleżka: mozna i tak jak wiesz to wez zrób bo ja mysle a ty moze zrobisz to szybciej pomoc trzeba
21 paź 22:26
koleżka: tzw grupowanie wyrazów a potem rozwiązanie
21 paź 22:28
lukasz: trochę zakręcony ten przykład ...
21 paź 22:30
darek: nie wiem jak ja tylko daje pomysl
21 paź 22:32
lukasz: wiem że odp to x1=−2 , x2=5 , x3= −1+√5 , x4=−1−√5. tylko sztuką jest do tego dojść xD
21 paź 22:34
koleżka: ja mam inaczej prosciej ale nie skonczony napisze moze sie przyda i którys znas go dokonczy
x4−x3−20x2−8x+40
x2(x2−20)−x(x2−8)+40
wygląda lepiej i mniej zakręcony
21 paź 22:35
koleżka: delta p i q wzory znam dojde do tego dzis ale na fajke pójde najpierw okej
21 paź 22:36
lukasz: ok
21 paź 22:39
koleżka: wez ty tez głuwkuj ok
21 paź 22:53
koleżka: moje obliczenia sie nie zgadzają z twoimi odpowiedziami
ale moze naprowadzą ciebie na dobrą sciezke wiec pisze i uciekam spac
bo sam musze odrobic jeszcze pare zeczy sory ze nie pomoge w 100% ale ja tez człowiek i sam
rozumiesz
x4−x3−20x2−8x+40
x2(x2−20)−x(x2−8)+40
podzieliłem na dwa przykłady jeden przykład x2(x2−20)−x(x2−8)+40
x
2(x
2−20) pierwszy przykład
−x(x2−8)+40 drugi przykład
Δ=b
2−4ac
http://matma.prv.pl/kwadratowa.php na tej stronce masz rózne wzory potrzebne do tego przykłady powodzenia i
jeszcze raz sory ze nie pomogłem narazie i powodzenia
21 paź 23:07
Bogdan:
koleżko, gdybyś pogłówkował, a nie głuwkował, to byś ustalił, że:
x1 = −2, x2 = 5, x3 = −1 − √5, x4 = −1 + √5
Ustalamy dzielniki liczby 40 i wstawiamy je kolejno do wielomianu, dla dzielnika (−2)
otrzymujemy W(−2) = 0, potem np. schematem Hornera dzielimy wielomian przez (x + 2)
otrzymując wielomian Q(x) = x3 − 3x2 − 14x + 20, wśród dzielników liczby 20 jest liczba 5,
dla której Q(5) = 0, teraz dzielimy Q(x) przez (x − 5) otrzymując V(x) = x2 + 2x − 4,
obliczając Δ wyznaczamy kolejne 2 pierwiastki.
21 paź 23:18
Eta:
Widzę
Bogdanie
że już "wygł
ówkowałeś "koleżkę"

Czekałam na zakończenie tych wywodów.
Miałam już "wkraczać do akcji" .
Dzięki
21 paź 23:30
lukasz: Bogdan a skąd wiedziałeś akurat że W(−2)=0 ? tych dzielników liczby 40 jest dużo i nie ma
czasu na szukanie tej właściwej liczby. Musi być jakiś inny sposób na rozwiązanie tego
równania. Ale dzięki wszystkim za pomoc
22 paź 09:44
Bogdan:
Dzień dobry.
Nie ma tak wiele dzielników liczby 40, są to: ±1, ±2, ±4, ±5, ±8, ±10, ±20, ±40.
W(1) ≠ 0, W(−1) ≠ 0, W(2) ≠ 0, W(−2) = 0 ⇒ x1 = −2
Schematem Hornera dzielimy wielomian przez (x + 2) i uzyskujemy Q(x) = x3 − 3x2 − 14x + 20
Teraz wyznaczamy dzielniki liczby 20 i nie uwzględniamy tych, które poprzednio nie dały
rezultatu, są to więc liczby: ±4, ±5, ±10, ±20.
Q(4) ≠ 0, Q(−4) ≠ 0, Q(5) = 0 ⇒ x2 = 5
Wyznaczenie x1 = −2 oraz x2 = 5 nie zajęło dużo czasu.
22 paź 12:22
Bogdan:
Szukanie jakiegoś "sprytnego" rozkładu wielomianu W(x) = x4 − x3 − 20x2 − 8x + 40
zajęłoby więcej czasu, niż trafienie na pierwszy pierwiastek x1 = −2 i potem drugi x2 = 5.
22 paź 12:25
paulina: (5x−8)(4−3x)x(4−x)=0
24 wrz 16:17
ytryr5: P(x)= −2
1 paź 15:59
slawek: (5x4)+15−3x33−42
26 gru 03:24
xD: (8−1 3/7x4 2/3):1 1/6
5 sty 14:43
ącki: 4x3+(5+13)−7+19+15+8+1x6=
12 sty 16:29
paulina: czy mógłby mi ktoś pomóc ?
4x4 − 16 = 0
28 kwi 17:40
SMD: (x2+x)4−1=0
12 maj 19:54