Pomocy - wartość bezwzględna
ania93: Korzystając z definicji wartości bezwzględnej oblicz:
a) |3−√2|=
b)|2−√5|=
17 lis 20:32
Eta:
a) pod pierwszym modułem masz wartość dodatnią , bo √2 <3
zatem opuszczasz moduł bez zmiany znaków
|3−p[2}|= 3−√2
b) pod tym modułem masz wartość ujemną bo √5 >2
opuszczasz moduł zmieniając znaki pod modułem
|2−√5|= −2+√5
17 lis 20:35
ania93: DZIĘKI
17 lis 20:38
daniel: |−4|
24 wrz 21:24
Wiktor: √5 − |2 − √5| =?
10 gru 18:09
Janek191:
√5 − I 2 − √5 I = √5 − ( − 2 +√5) = 2
11 gru 02:09
Dziadek Mróz:

Jak nie wiemy ile wynosi pierwiastek to kreślimy taką oś. Nad osią są pierwiastki tego co jest
pod osią.
| | ⎧ | −x dla x < 0 | |
| |x| = | ⎩ | x dla x ≥ 0 |
|
@daniel:
|−4| = 4
@Wiktor:
√5 − |2 −
√5| = {2 −
√5 = 2 − 2,... < 0} =
√5 − (−(2 −
√5)) =
√5 − (−2 +
√5) =
=
√5 + 2 −
√5 = 2
11 gru 11:33