Jak to obliczyć? I przy okazji wytłumaczcie proszę!
PAT:
log4{1+log3[1+log2(x+3)]=12
24 wrz 18:23
konrad: | | 1 | |
log4(1+log3(1+log2(x+3)))= |
| |
| | 2 | |
1+log
3(1+log
2(x+3))=4
1/2
1+log
3(1+log
2(x+3))=2
log
3(1+log
2(x+3))=1
1+log
2(x+3)=3
1
log
2(x+3)=2
2
2=x+3
4=x+3
x=1
24 wrz 18:31
Eta:
x> −3
i od końca...........
1+log3[1+log2(x+3)] = 41/2= 2
log3[1+log2(x+3)]= 2−1=1
1+log2(x+3)= 31=3
log2(x+3)= 3−1=2
x+3= 22 ⇒ x=1
24 wrz 18:31
PAT: dzięki bardzo
24 wrz 18:35
Nienor: | | 1 | |
log4{1+log3[log22+log2(x+3)]}= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
log4{1+log3[log22(x+3)]}= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
log4{log33+log3[log2(x+3)]}= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
log4{log36log2(x+3)}= |
| |
| | 2 | |
log
4log
3log
2(x+3)
6=log
4log
3log
22
9
(x+3)
6=2
9
(x+3)
2=2
3
x
2+6x+9=8
x
2+6x+1=0
24 wrz 18:35