Planimetria
Kamil:

Prosze pomózcie w zadaniu,Pole zacieniowanego na rysunku trójkąta wynosi:
A)4
√3
B)2
√2
C)8
D)4
3 sie 23:36
Kamil: pomozcie
4 sie 01:03
think: czy dobrze przepisałeś odpowiedzi?
4 sie 01:08
think: by wydaje mi się że w punkcie b ma być 2√3 nie 2√2
4 sie 01:08
domino:
powinno być
odp B)
2√3
4 sie 01:11
Kamil: w punkcie b 2 pierwiastek z 3
4 sie 01:12
Kamil: tylko jak rozwiazac to zadanie
4 sie 01:13
think: z własności trójkąta prostokątnego wpisanego w okrąg. później z własności trójkąta
30o,60o,90o.
4 sie 01:16
domino:

|AB| = 2r −−− średnica okręgu
|AB|= 4
| | x | | 1 | | x | |
sin30o= |
| .... to |
| = |
|
|
| | 4 | | 2 | | 4 | |
to: x=......... dokończ
| | y | | √3 | | y | |
cos30o= |
| ..... to |
| = |
|
|
| | 4 | | 2 | | 4 | |
to y= ...... dokończ
4 sie 01:34
Kamil: 2x=4/:2
x=2
4 sie 13:34
Kamil: 2y=4
√3/:2
y=2
√3
P=2
√3
4 sie 14:18
Kamil: prosze o sprawdzenie zadania z góry dziekuje
4 sie 14:22
Sylwia: Może ktoś mi wytłumaczyć jak obliczyliście miary tych kątów?
11 wrz 13:05
Marek: Sylwia: W trójkącie wszystkie kąty powinny wynosić 180 stopni,mamy podany kąt 30 i kąt prosty
90.
180−(30 + 90)= 180−120 =60 Cała filozofia.
23 wrz 16:11
mati: a jak udowodnic ze to kat prosty?
24 wrz 10:38