Dla jakich wartości k podana funkcja nie ma miejsc zerowych
Basia: Dla jakich wartości k podana funkcja nie ma miejsc zerowych
y=kx2−4x+3
21 kwi 18:42
Svnar: funkcja kwadratowa nie ma miejsc zerowych gdy Δ < 0
liczymy Δ= (−4)2 − 4 * 3 * k = 16− 12k
16−12k <0
−12k < − 16
k > 1612= 43
21 kwi 18:45
Bartek: Dla jakich wartości k podana funkcja nie ma miejsc zerowych
f(x)=x2−3x+k
23 wrz 14:53
Bartek: Dla jakich wartości k podana funkcja nie ma miejsc zerowych
f(x)=kx2−kx+2k
23 wrz 14:54
Bartek: Dla jakich wartości k podana funkcja nie ma miejsc zerowych
f(x)=3k2x2−2kx+1
23 wrz 14:55
PW:
f(x) = 3k2x2 − 2kx +1
Δ = (−2k)2 − 4(3k2).1 = 4k2−12k2 = −8k2 < 0 dla k ≠ 0.
I wydaje się, że skoro Δ < 0 dla k ≠ 0, to odpowiedź brzmi: funkcja nie ma miejsc zerowych dla
k ≠ 0. To najczęstszy błąd − zapomina się, że ta funkcja może nie być kwadratowa: dla k=0
funkcja ma postać
f(x) = 1.
W tym wypadku też nie ma miejsc zerowych i dopiero teraz można udzielić odpowiedzi: funkcja f
nie ma miejsc zerowych dla wszystkich k rzeczywistych.
24 wrz 01:47
111: Y=X*2−k−l)X+2k
20 lis 20:48