fizyka!
krzyko: 1. Jaką ilość ciepła należy dostarczyć kawałkowi lodu o masie 0,5 kg i temperaturze −10 stopni
Celsjusza, aby zamienić go w wodę o temperaturze o stopni Celsjusza?
2. Wodzie o masie 0,75 kg dostarczono 1800 kJ ciepła, co spowodowało, że zamieniła się ona w
parę o temperaturze 100 stopni Celsjusza. Oblicz temperaturę początkową wody.
17 kwi 13:52
lisek:
Zadanie 1.
m=0,5 kg
t
1=−10
t
2=0
Q=Q
1+Q
2
Q
1=c
w*m*ΔT
Q
2=c
t*m
Q=2100*0,5*10 + 333700*0,5=10500 + 166850=177350 J
17 kwi 15:00
.: αβγ
24 wrz 17:53
.: αβγ
24 wrz 17:53