czy ktoś może to sprawdzić prosze
marta : proszę o pomoc
x 3 x2+3x+3x 2+3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−
x3−x2+x−1 x2+2x−3 (x−1) ( x2+1)(x=3)
24 wrz 09:17
marta : kreski ułamkowe sie poprzesuwały
24 wrz 09:17
24 wrz 09:23
marta : | x | | 3 | |
| + |
| = x2+3x+3x 2+3
|
| x3−x2+x−1 | | x2+2x−3 | |
przez (x−1) ( x2+1)(x=3)
nie zabardzo mi to idzie
24 wrz 09:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
x3−x2+x−1 = x2(x−1) + (x−1) = (x−1)(x2+1)
x2+2x−3 = (x+3)(x−1) −−−− Δ i obliczasz x1 oraz x2
wspólny mianownik i dodajesz
24 wrz 09:44
marta : ktos mi to sprawdzi?
24 wrz 09:44
marta : tak właśnie robiłam
24 wrz 09:46
marta : czy żle wyznaczyłam wspólny mianownik? (x−1) ( x2+1)(x=3)
?
24 wrz 09:48
marta : x 3
−−−−−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−−−−−−
(x−1)(x2+1) x+3)(x−1)
24 wrz 09:53
marta : xrazy(x+3) a 3razy (x2+1) to liczniki w mianowniku (x−1) ( x2+1)(x=3)
24 wrz 09:56
marta : co zrobiłam nie tak
24 wrz 09:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobrze masz
24 wrz 09:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale proszę Cię − na przyszłość ... zwracaj większą uwagę na znaki jakie piszesz, bo ciężko się
połapać
24 wrz 09:59
marta : a trzeba to wymnożyć czy zostawić tak jak jest?
24 wrz 09:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
w mianowniku

zostawiasz jak jest ... sumujesz tylko wyrazy w liczniku
24 wrz 10:00
24 wrz 10:01