studia
Jakub: GEOMETRIA ANALITYCZNA− prosze o pomoc
Dane są dwa punkty A(1,2) i B(6,−3) w E2 oraz przekształcenie afiniczne w przestrzeni E2
f: y1=2x1+x2−2
y2= −x1−3x2+1
a)Wyznaczyć równanie parametryczne i równanie ogólne prostej p przechodzącej przez punkty A i B
b) Znaleźć równanie obrazu q=f(p) i równanie przeciwobrazu r=f−1(p) prostej p
24 wrz 21:19
Jakub: pomocy
24 wrz 21:31
Jakub: jest ktos na tyle mądry i łaskawy by mi pomóc w tym zadaniu?
24 wrz 21:44
m.a.g.: A) wektor AB = (5, −5)
p: y1 = 5t+1 −−> t=(x1 −2)/5
y2=−5t+2 −−> t=(x2 −1)/−5
( X1 −1)/5 = (x2 −2)/−5
−5x1 +5=5x2 −10
5x1 +5x2 −15 =0
P : x1 + x2 −3 =0
13 cze 19:35