matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jaka delta i a?
Natalia:
Uzasadnij, że nie istnieje liczba s, dla której równanie 3s
2
x
2
−sx+5=0 ma rozwiązanie.
24 wrz 20:11
Aga1.:
a=3s
2
, b=−s, c=5 Dla s=0 5=0 brak rozwiązań. Równanie kwadratowe dla s≠0 ma rozwiązanie, gdy Δ≥0
24 wrz 20:16