jeżeli dobrze zrobiłam to jaką ma postać? proszę o pomoc i sprawdzenie
marta : A. skróć podane wyrażenie wymierne
B, po skróceniu jaką ma postać
| x 3+5x2−x−5 | |
| wyszło mi
|
| x2+4x−5 | |
| x2 − 21 | |
| =x−1 jeżeli dobrze zrobiłam to jaką ma postać? proszę o pomoc i |
| x − 1 | |
sprawdzenie
24 wrz 17:43
marta : w liczniku jest tylko jeden 2 przez przypadek
24 wrz 17:46
asdf:
x2(x + 5) − 1(x + 5) (x + 1)(x − 1)(x + 5)
−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−−−− = x + 1
(x − 1)(x + 5) (x − 1)(x + 5)
24 wrz 17:47
marta : pomyliłam znowu +i− asdf:
tak dobrze ale powiedz mi jaka to postać


?/
24 wrz 17:50
asdf: Nie wiem o co Ci chodzi
24 wrz 17:51
24 wrz 17:51
marta : polecenie brzmi
Skróć podane wyrażenie wymierne to co robiliśmy i po skróceniu wyrażenie wymierne ma
postać...................
24 wrz 17:54
24 wrz 17:55
asdf: ma postać x + 1...
24 wrz 17:56
marta : ja też nie wiem ani to postać ogólna ani iloczynowa ani kanoniczna
24 wrz 17:56
marta : to tylko to ale plama a ja sie doszukiwałam niewiadomo czego
24 wrz 17:57
24 wrz 17:57
marta : dzięki
24 wrz 17:58
daniel: x−5y=3 v pomozcie mi plis
9 gru 23:35