kombinatoryka
soczek : Na ile sposobów można przyporządkować każdemu spośród pięciu uczniów ocenę (od 1 do 6) z
matematyki, jeśli:
a) każdy uczeń może otrzymać dowolną ocenę
b) jeden uczeń może otrzymać 6, a pozostali uczniowie oceny niższe od 6
c) tylko dwóch uczniów może otrzymać oceny wyższe od 4?
24 wrz 19:33
ale urwał: Na ile sposobów można przyporządkować każdemu spośród 5 uczniów ocenę (od 1 do 6) z matematyki,
jeśli:
a) każdy uczeń może otrzymać dowolną ocenę
b) jeden uczeń może otrzymać 6, a pozostali uczniowie oceny niższe od 6
c) tylko dwóch uczniów może otrzymać oceny wyższe od 4?
b) Jeden uczeń może otrzymać 6, a pozostali oceny niższe od 6
Żeby 1 uczeń dostał 6, jest 5 takich możliwości (jest 5 takich uczniów).
Pozostali mogą dostać 5 ocen i jest 4 uczniów, więc sposobów.
Razem 5*54 = 3125
c) Dwóch uczniów może dostać 5 albo 6, czyli możliwości 22= 4. Dodatkowo 2 uczniów z 5 możesz
wybrać na 10 sposobów.
Pozostali − 3 uczniów może dostać 4 oceny, czyli możliwości. 43=64
10 * 4 * 43= 2560
Razem
24 wrz 19:52
Aga1.: a)65
24 wrz 20:00