Oblicz pole pow. całkowitej i objętość sześcianu.
Nika: oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość sześcianu, którego przekątna jest o 2 dłuższa od
jego krawędzi
28 lis 13:43
sushi_ gg6397228:
d=a√3
masz podane "d"
wylicz "a" i do wzoru na Pc i V
28 lis 13:52
Nika: nie chce mi to wyjść... wyniki są takie: V= 10 +6 √3
a Pc= 12(√3 +2)
28 lis 14:08
konrad: ile Ci wyszło a ?
28 lis 14:10
Nika: nie chce mi wgl to wyjść... odpowiedzi mam takie w książce ale jak to wyliczyć nie mam pojęcia
28 lis 14:14
konrad:
masz równanie a√3=a+2
wylicz a
28 lis 14:18
Ania: a√3=a+2
a√3−a=2
a(√3−1)=2
a=2(√3−1)
a=2(√3+1)(√3−1)(√3+1)
a=2(√3+1)2
a=√3+1
28 lis 14:51
Ania: V=a3
V=(√3+1)3
z wzoru skróconego mnożenia
V=3√3+9+3√3+1
V=6√3+10
28 lis 14:58
Ania: P=6a2
P=6(√3+1)2
P=6(3+2√3+1)
P=6(4+2√3)
P=24+12√3
28 lis 15:00
kajak: dziękuję za rozwiązania!
24 wrz 17:38
yhy: Gv
27 maj 14:16
oliwiayhy: Pomoże ktos?
27 maj 14:21