prosze o rozwiazanie zadania, z gory dziekuje
ewcia: Samochód przejechał 180km. Gdyby jechał o 30km/h szybciej wtedy czas przejazdu byłby mniejszy o
1h. Jak szybko jechał samochód?
24 wrz 21:07
krystek: V*t=s i teraz ułóż uklad zgodnie z warunkami zad.
24 wrz 21:09
Buuu:
v =
st
s = v*t
| ⎧ | 180 = v*t | |
| ⎩ | 180 = (v+30)(t−1) |
|
| ⎧ | v = 180t | |
| ⎩ | 180 = (180t + 30)(t − 1) |
|
| ⎧ | v = 180t | |
| ⎩ | 180 = 180 − 180t + 30t − 30 |
|
| ⎧ | v = 180t | |
| ⎩ | 0= −180 + 30t2 − 30t; t≠0 |
|
| ⎧ | v = 180t | |
| ⎩ | 0= 30(t2 − t − 6); t≠0 |
|
Δ i wio.
24 wrz 21:16