Równanie kwadratowe
na.pomoc.: Rozwiąż jedno równanie kwadratowe

: x
2−3x−5|x+1|−5|x−4|+25=0
23 wrz 20:24
sushi_gg6397228:
na poczatek trzeba sie pozbyc wartosci bezwzglednej? jak to zrobimy?
23 wrz 20:27
na.pomoc.: nie wiem

może pomnożyć a później się zredukuje...
23 wrz 20:32
sushi_gg6397228:
a jak robiliscie to w szkole na zajeciach?
23 wrz 20:32
na.pomoc.: wyznaczalismy miejsca zerowe i zaznaczalismy je i rysowalismy przedzialami na osi
23 wrz 20:34
sushi_gg6397228:
to tak samo musisz tutaj zrobic
23 wrz 20:35
na.pomoc.: czyli Mz=−1 i Mz=4. OK

może dam radę..dzięki
23 wrz 20:37
23 wrz 23:18
Trivial:

Ja zawszę rysuję sobie w ten sposób − szybki szkic funkcji, wszystko widać na pierwszy rzut
oka. Trzeba tylko pamiętać, który wykres jest który.
23 wrz 23:40
Gustlik: Trivial, dobry sposób, ja tak robię, gdy w module jest funkcja kwadratowa lub wielomian
stopnia > 2. Wtedy szkic paraboli lub "zygzaka" i dalej osią i tabelką.
23 wrz 23:43
PW: Uwaga teoretyczna (dla porządku) : to nie jest równanie kwadratowe!
24 wrz 22:11