Ciągi!
Johan: Zad1
Wyznacz ciąg geometryczny ( a
n ) dane są: wyraz a
1 , iloraz q i liczba wyrazów n. Wyznacz a
n
:
d) a
1=19 q=−1 n=1001
f) a
1=−55 q=0 n=31
g) a
1=−100 q=0,1 n=3
Zad2
Wyznacz sumę n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (a
n) o różnicy r, w którym a
r=22
r=−5 n=12.
Zad3
Zaczynając od wyrazu a
3, oblicz sumę dziewięciu kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego (a
n),
| | 1 | |
jeżeli wiadomo, że a1=2 i różnica r= |
| . |
| | 2 | |
Zad4
Marta przygotowując się do egzaminu maturalnego z matematyki, postanowiła przez kolejne 28
tygodni rozwiązywać zadania według zasady: w pierwszym tygodniu rozwiążę 5 zadań, a w każdym
następnym o 2 zadania więcej niż w poprzednim. Ile zadań rozwiąże Marta w zaplanowanym czasie?
Zad5
Znając wyraz pierwszy a
1 i różnicę r ciągu arytmetycznego (a
n), wyznacz a
n
a) a
1=4 r=2 n=7
b) a
1=30 3=−3 n=25
d) a
1=2 r=
√2−1 n=8
f) a
1=0,4 r=0,1 n=11
g) a
1=
√5 r=
√5 n=6
h) a
1=2 r=
√2+2 n=3
Zad6
Adam wpłacił 2000 zł na roczną lokatę oprocentowaną w wysokości 12%. Jaki będzie stan konta po
roku?
Zad7
Bogumił wpłacił 4000 zł na roczną lokatę oprocentowaną w wysokości 16%. Jaki będzie stan jego
konta:
a) po roku
b) po dwóch latach
c) po pięciu latach?
Zad8
| | 1 | | 1 | |
W ciągu arytmetycznym (an) dane są a1= |
| i różnica r=1 |
| . Wyznacz a5 |
| | 2 | | 2 | |
Zad9
Trzeci wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 12, a siódmy wyraz jest równy 32. Wyznacz piąty
wyraz tego ciagu.
Zad10
Wyznacz taką wartość x, aby liczby 84, x, 138 były kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
Zad11
Porównaj wysokości odsetek, jakie otrzyma Edward od kwoty oprocentowania 6% w skali roku,
jeżeli kapitalizacja następuje:
a) raz na miesiąc
b) raz na kwartał
c) raz na rok
Zad12
Wyznacz liczbę n wyrazów ciągu arytmetycznego (a
n) o różnicy r wiedząc, że:
a) S
n=−5,5 a
1=−3 a
n=2
b) S
n=585 a
1=57 a
n=33
c) S
n=126 a
1=31 r=−4
d S
n=−228 a
1=−18 r=−3
Zad13
Szósty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 13, a dziesiąty jest równy 25. Wyznacz piętnasty
wyraz tego ciągu.
Zad14
Wyznacz ciąg arytmetyczny, wiedząc, że suma wyrazów trzeciego i siódmego jest równa −10, a suma
wyrazów czwartego i dziewiątego jest równa −22.
21 gru 13:49
ICSP: chyba kolega poczuł święta
21 gru 13:50
wik_gg8947201: a wzorow nie widzial?
21 gru 13:53
Patronus: Zad 1)
a
n = a
1 * q
n−1
Reszta podobnie
21 gru 13:53
Johan: Święta poczuł, ale i wzorów nie zna, dostaliśmy tyle zadania i mamy to zrobić, nikt nie wie o
co chodzi, bo to nowy temat
21 gru 14:11
21 gru 14:16
Krystian: Z tego co wiem to forum ma pomagać w rozwiązywaniu zadań...a nie "naucz się wzorów", "podam Ci
kilka linków i się odpie**ol"....po coś ktoś takie fora robi żeby rozwiązać/pomóc komuś a nie
masz kilka linków i sobie rób
21 gru 14:43
wik_gg8947201: Najgorsze jest to, ze mlodziez nie umie podstawic liczb do wzoru...a te przyklady wymagaja
jedynie podstawienia i wyliczenia...
21 gru 14:51
Basiek: Problem w tym, że on kompletnie nie wie, o co chodzi w tych zadaniach. Jeśli się nie dowie,
jakie są wzory i o co chodzi w tych całych ciągach, to równie dobrze może sobie te zadania
odpuścić.
Poogląda sobie, może zapytać, jeśli czegoś nie zrozumie, spróbuje zrobić pierwsze zadanie− może
będzie umiał? Może nie?− jeśli nie, to właśnie od tego tu jesteśmy.
Inaczej to forum nie miałoby żadnego sensu, oprócz produkowania "gotowców", Krystianie
Ja mogę tu wkleić moich 50 zadań. Ktoś sobie je zrobi, zmarnuje trochę czasu, ja potem to
przepiszę, ale czy to komuś coś da?− Nie sądzę.
21 gru 14:53
Krystian: niektórzy ludzie (np ja) uczą się właśnie rozwiązywania z gotowców...koleś pewnie widzi po raz
pierwszy te zadania... ja żeby się czegoś nauczyć muszę mieć coś rozwiązane i wtedy powoli
składam wszystko do "kupy" i powoli zaczynam czaić zadania...więc postarajcie się to rozwiązać
(jeżeli potraficie

) a mu na pewno pomożecie...jak są zadania z podpunktami to wystarczy
zrobić 3−4 aby wiedział ocb
21 gru 15:01
Basiek: Krystian − też uczę się w większości z gotowców, ale głównie dlatego, że inna metoda, gdy
nie ma kto CI wytłumaczyć, jest cięzka w realizacji. Ale to nie jest dobra metoda.
Jeśli "koleś" widzi po raz pierwszy te zadania i chce gotowce, to nie ma problemu, zadań z
ciągów jest pełno w sieci. Wchodzisz na zadane.pl i masz tam maaasę tego. Gotowce, bez
tłumaczenia, za przyznanie kilku śmiesznych punktów. Myślę, ze to dobre miejsce dla osób,
które nie chcą się nauczyć czegoś, a jedynie przepisać zadanie... no. ew uczą się z gotowców

Z tym, że Johan pisze, że nie rozumie. Niech postara się zrozumieć! Przecież NIC samo się nie
dzieje bez przyczyny, nic co tak naprawdę wartościowe z nieba Ci nie spadnie!
21 gru 15:09
Johan: Nigdy tego nie zczaje, siedze 3h nad tym i łeb mi pęka
21 gru 15:14
Basiek: To zacznę od wytłumaczenia
pierwszego hasła z zadania , czyli "ciąg geometryczny"−> to są takie liczby, które są
uszeregowane w jakiś szczególny sposób, nie rozmieszczone przypadkowo , kolejne uzyskuje się
poprzez przemnożenie poprzedniej przez jakąś stałą −> nazwaną ją q. Teraz wzór na wyraz ciągu
geom. powinien być jaśniejszy.
Przykład takiego ciąg :
1 (*2), 2 (*2), 4 (*2), 8, 16, 32, 64..... tym q będzie 2 w tym przypadku.
Pomyśl, jak obliczyłbyś a
5 (16), gdybyś miał podane q=2 i a
1=1 (n=5, bo a
n=> a
5)'
21 gru 15:22
Krystian: to postaraj się te zadania rozpisać aby mógł się uczyć...ja jeszcze ciągów na szczęście nie mam
ale boję się jak to przyjdzie...jakby te zadania były rozpisane to miałbym już łatwiej w życiu
21 gru 15:24
Johan: OMG Mózg rozjebany
21 gru 15:24
Basiek: To jeden z najłatwiejszych tematów w matematyce w LO!

Pozdrawiam
21 gru 15:26
Krystian: może i najłatwiejszy ale nie wiadomo na jakiego nauczyciela trafię...czy będzie umiał
wytłumaczyć czy będzie miał wała na całą klasę...róbcie sobie zadania a mnie w to nie
mieszajcie bo sam nie wiem

i co chwile ganiał do wychowawcy, że się klasa nie uczy
nie oszukujmy się...wiele jest takich nauczycieli
21 gru 15:29
Basiek: Mnie tego nie mów.... problemem jest dopiero, kiedy Twój 'niefajny' nauczyciel matematyki jest
równocześnie wychowawcą

Dlatego np. ja tu trafiłam, ciężko zrozumieć wszystko samemu, ale większość DA się pojąć.
Trzeba usiąść na spokojnie, zastanowić się, zrozumieć. W tych zadaniach NAPRAWDĘ trzeba tylko
i wyłącznie podstawić pod wzór, tu nawet nie ma za bardzo co tłumaczyć.
Jeśli naprawdę chcecie zrozumieć, a nic Wam nie wytłumaczono, to odsyłam do
−> wikibooks
−> youtube. (też jest tego sporo)
−> podręcznik! Niektóre są naprawdę fajne − te z Nowej Ery są wprost genialne, jeśli chodzi o
tłumaczenie
21 gru 15:34
Johan: No właśnie ja mam ten problem, że moja wychowawczyni mnie uczy matmy, i jednocześnie mnie nie
lubi, nie wiem z jakiego powodu, w każdym razie mam na jutro zrobić te zadania, a siedze od
rana i nie rozumiem kompletnie nic. Chyba szykuje sie kolejna pałka
21 gru 15:44
Krystian: mnie interesuje to zadanie:
Zad6
Adam wpłacił 2000 zł na roczną lokatę oprocentowaną w wysokości 12%. Jaki będzie stan konta po
roku?
zrobi ktoś na szybko?
chodzi o to ile mi może "urosnąć" kapitał w banku jakbym chciał lokatę założyć
oczywiście te zadania reszte dla kolegi też byłoby dobrze zrobić
21 gru 15:50
Basiek: Patrz zad. 1
a) oblicz a
6
a
6= a
1 *q
n−1 , n=6 , n−1=5
a
6= a
1* q
5
Co w tym trudnego?
21 gru 15:53
Basiek: zad 6.
tu to ja nawet nie wiem, co to ma wspólnego z ciągami...
stan po roku to : 1,12* 2000 =
21 gru 15:55
Johan: Dzięki Basiek za to pierwsze zadanie
21 gru 15:57
Krystian: 1.12

jak oprocentowanie jest 12% a nie 112 więc powinno być chyba 0.12...może jest jakiś wzór
na to? to sobie sam obliczę...tylko najlepiej jakby było wytłumaczenie co do czego
21 gru 15:58
Basiek: No tak , okej
więc odsetki, to 0,12 z sumy, tak? Ale stan po roku to są odsetki + to co było na początku (tak
jawnie, to oni Cię nie okradają)....
Gdybyśmy założyli, że x=2000

to zobacz
0,12x − odsetki
x− suma na początku
x+0,12x= 1,12x − stan konta po roku.
(Nigdzie nie uwzględniałam podatku Belki, chyba nie trzeba, bo nie ma w poleceniu

Cóż... jeśli chodzi o WZÓR− jest. Ale w tym przypadku tylko komplikuje sprawę

Tu macie zadanka z rozwiązaniami, btw. pierwsze jest analogiczne do naszego
https://matematykaszkolna.pl/strona/2320.html
21 gru 16:03
Krystian: czyli jak dobrze obliczyłem to będzie 2240zł?
21 gru 16:05
Basiek: Dokładnie
21 gru 16:08
Krystian: znalazłem sobie taki o wzór na wikipedii
http://pl.wikipedia.org/wiki/Procent_sk%C5%82adany
(ten pierwszy)
i jak mam zad 7b to w "n" wstawiam 2 (dwa lata) czy liczę pierwsze dla 1roku i później w
miejsce kapitału czyli V
0 wstawiam 4640zł

bo jak w n wstawię 2 to korzystając ze wzoru na
kwadrat sumy wychodzi mi na końcu coś ponad 13k
21 gru 16:17
Basiek: Ma wyjść 5382,4 zł.

Hm... to jest już wzór, który pozwala policzyć od razu "po iluś latach" nie podstawiasz znowu i
znowu.
podstawiasz początkową liczbę, dane−> końcowa liczba
| | 0,16 | |
Podstawienie powinno tu wyglądać tak V=4000(1+ |
| )2 |
| | 1 | |
21 gru 16:25
Krystian: no to tak mam właśnie...tylko po potęgowaniu nawiasu wychodzi co wychodzi... czyli
1+2,32+0,0256 i to pomnożyć przez 4k
21 gru 16:28
Basiek: tak jest dobrze, z tym, że tu NALEŻY zrobić to za pomocą ciągów.
a
1 = 4000
obliczamy "ręcznie" kwotę po roku
a
2 =1,16*4000=4640
czyli jakiej jest q? q= a
2 : a
1 = 1,16
a
1 = 4000 , q= 1,16
I stosujemy wzór na sumę ciągu geometrycznego. ( jest w sieci)
po 1 roku −> n=1
po 2 roku −> n=2
po 123 latach −> n=123
Łapiecie?
21 gru 16:29
Basiek: @ Krystian−
nawias do kwadratu = 1,3456
nawias * 4000= 5382,4
Ja wszystko wbijam w kalkulator, więc błędów rachunkowych raczej nie popełniam w takich
przykładach
21 gru 16:31
Krystian: nie
21 gru 16:31
Basiek: Co nie?
21 gru 16:35
Johan: Nie obczaje tego nigdy. Nie mam głowy do matematyki
21 gru 16:38
Basiek: Johan ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć !
Czasami siedziałam przez cały tydzień dzień w dzień po 5h nad matematyką, żeby dostać ze spr.
3! Dosłownie płakałam nad niektórymi przykładami. Im więcej zrobisz, tym więcej będziesz
rozumiał.
Wszystko się da. Mogę Ci to pisemnie zagwarantować.
Trochę wiary i cierpliwości, nie od razu Rzym zbudowano.
21 gru 16:40
Krystian: biedakowi zostało coraz mniej czasu...bo to do jutra a siedzi od rana nad tym...może się
zlitujecie
nad nim i mu to zrobicie...do tego czasu już byście to zrobili
a ja się już tym nie zajmuję puki tego nie mam
dowidzenia
21 gru 16:41
Johan: Umrzyj matematyko
21 gru 21:55
Basiek: Jak idzie, Johanie?
21 gru 22:02
Johan: Nie idzie wcale, ide spać, nigdy wiecej nie strace czasu na matme, NIGDY

!
21 gru 23:43
ewela: a1=−55 q=0 n=31
24 wrz 16:49