funkcja wykładnicza i logarytmiczna
Filip: zad.1
Zapisz za pomocą potegi o podstawie 2
| 4(√2)2 * (18)−2=64 | |
|
|
| (3√3)6 * (12) −3 | |
zad.2
Wykres funkcji y=3
x−2 i opisz jej własności
zad.3
Korzystając z własności logarytmów oblicz
a)
23log8+
12log36−log2,4
22 maj 19:36
Eta:
Witam

zad1/ Czy ma być
+64 ......
licznik:
4*2 *8
2 + 8
2 = 8
3 +8
2 = (2
3)
3 +(2
3)
2= 2
9 +2
6= 2
6( 4 +1)=
= 2
6 *5
mianownik: myślę,że jest : (
3√2)
6
(2
13)
6 * 2
3 = 2
2 *2
3 = 2
5
teraz :
PS: sprawdź czy dobrze napisałeś to zadanie?
zad2/ ....... narysuj wykres i omów własności ,
to podstawowa wiedza

zad3/
a)
8
23 =
3√82 =
3√64=
4
36
12= p{36=
6
2,4 =
2410
korzystamy z własności log:
loga +logb − logc = log
a*bc
więc mamy:
logu(4*6) *
1024
= log 10 =
1
W b) podobnie:
=
1 .........

pozdrawiam
Filipie !
22 maj 20:45
Eta:
Wiesz ,że mam sentyment do imienia
Filip
22 maj 20:48
Eta:
Sorry

w zad 1/ pomyłka!..... poprawiam:
powinno być ....... 2
6(
8+1) = 2
6 *
9
więc w mianowniku może teraz być :
3√36 =
= (3
13)6 = 3
2 =
9
bo się skrócą te dziewiątki
=
23
teraz już jest ok

.........
22 maj 21:02
Filip: Dzięki
29 maj 21:50
dwab: 5−20 + 5−19:125−6
24 wrz 17:18