wyznacz iloraz ciagu geometrycznego wiedzac że a1=6 , a5=2
help:
20 maj 17:34
Mickej: pomagam
20 maj 17:39
Eta:
co help

a
5 = a
1*q
4 => 6*q
4 = 2 => q
4 =
13
to
q=
√1/3 lub q = −
√1/3
zatem: ładniej:
20 maj 17:41
Karolina: no to pomagaj a nie tylko piszesz słowo pomagam
20 maj 17:41
Eta:
Sorry Mickej

..... nie napisałam "komunikatu"
20 maj 17:42
Karolina: a1=6
a2=5
a3=4
a4=3
a5=2
20 maj 17:42
Mickej:
Korzystając z własności ciągu geometrycznego
a
n=a
1*q
n−1 co daje nam
a
5=a
1*q
4
a
1=6
a
5=2
2=6q
4 a to już sam powinieneś dać rady
20 maj 17:44
Eta:
Co to oznacza? ..... Karolino? ..... bo nie wiem?
Podałam Ci poprawne rozwiązanie
20 maj 17:45
Mickej: Nic nie szkodzi eto

a ty Karolino masz problem chyba jakiś.......
20 maj 17:45
20 maj 17:45
Karolina: ja nie mam żadnego problemu
20 maj 17:46
Mickej: no to nie komentuj mojego sposobu pomagania bo ty się juz popisałaś ostatnio pomagając
magdzie.....................
20 maj 17:49
Karolina: przecież jej pomogłam
20 maj 18:17
Mickej: właśnie.......... mimo tego że jechała wszystkim od tępaków
20 maj 18:24
Karolina: ale potem powiedziała że jedynie ja z tego towarzystwa jestem miła
20 maj 18:26
Mickej: a szkoda gadać
20 maj 18:28
subzerro:
20 maj 18:39
Monika: Ja nie do tematu ale nie chciałam zakładać nowego. Mam pytanie mianowicie czy gdy mam że q
=pierwiastek 4 stopnia z 512 to mogę to tak zostawić czy muszę obliczać?
14 paź 10:30
jaaaaaaaa: a1*a3
2 lis 11:40
lala: a10=a1*q9
24 wrz 19:38
macius: a chuj
14 kwi 23:41