funkcja
adaś:
Funkcja f określona w zbiorze R w następujący sposób: jeśli a∊<2n−1;2n+1) dla pewnej liczby
n∊C, to f(a) jest liczbą parzystą należącą do zbioru <2n−1;2n+1).
a) Wyznacz f(8),f(−5),f(11,5)
b) Podaj zbiór wartości funkcji f.
c)Podaj miejsca zerowe funkcji f.
Proszę o pomoc
24 wrz 21:23
adaś: pomoże ktoś ?
27 wrz 16:11
adaś: proszę o pomoc
27 wrz 17:30
adaś: bardzo proszę o pomoc
27 wrz 18:43
adaś: proszę o wsparcie
28 wrz 19:35
Aga1.: Za n podstaw liczby całkowite i sprawdź do jakiego przedziału należy
8,−5 oraz 11,5.
Podpowiedź
Dla n=4 mamy przedział <2*4−1,2*4+1)=<7,9)
8∊<7,9)
f(8)=8, bo w przedziale <7,9) jest tylko jedna liczba parzysta i wynosi 8.
Teraz podstaw n=−2
28 wrz 20:03
adaś: mam pytanie czy f(a) to inaczej y ?
29 wrz 15:22
Aga1.: Tak.
29 wrz 15:35