Jak rozwiazac układ metodą graficzną
Elunia: 2x−y=−6
y=x+2
Jak rozwiązac to metodą graficzną
8 wrz 22:24
think: no w tym celu należy narysować wykres a tam te dwie funkcje

y = 2x + 6
i
y = x + 2
miejsce przecięcia tych dwóch prostych jest rozwiązaniem
8 wrz 22:27
Elunia: a jak narysowac wykres?
8 wrz 22:28
sushi: robisz przekształcenie wzoru prostej 2x−y=−6 na prosta y= 2x+6 ("y" na prawo "−6" na lewo)
obie proste masz w postaci kierunkowej wiec dla kazdej z nich robisz pomocnicza tabelkę "X" i
"y" i rysujesz obie proste w jednym układzie współrzędnych
8 wrz 22:29
TOmek :

Picasso
8 wrz 22:30
Elunia: aa teraz jeszcze raz
x+y=1
x+3=−y
Prosze o pomoc
8 wrz 22:36
think: Elunia no ten przykład sama zrób, nie nauczysz się jak będziemy za Ciebie robić...
8 wrz 22:37
Elunia: no ale mi nie wychodzi znaczy probowałam i nie bardzo nie wiem jak z tymi minusami moze rób po
koleji i tłumacz co wykonałes zebym sobie zobaczyła
8 wrz 22:38
sushi_ gg6397228: tabelki nie umiesz zrobic czy liczba przenosic na druga strone
8 wrz 22:41
think:

podpowiem Ci tylko, że aby narysować prostą wystarczą dwa punkty. Wybierz sobie dwa dowolne x
np 1 i 5 lub 1 i 0 jakie tylko chcesz, dla takiego wybranego x policz y
np
x + y = 1
wybieram x = 1, wstawiam 1 w miejsce x−a
1 + y = 1 ⇒ y = 1 − 1 = 0
zaznaczam na wykresie punkt (1, 0)
teraz wybieram x = 0
0 + y = 1 ⇒ y = 1
zaznaczam na wykresie punkt (0,1)
i rysuję długą krechę która przechodzi przez te dwa punkty.
tak jak na rysunku
8 wrz 22:41
Elunia: no ale jak poprzenosze to ejst −x itd to chodzi o to ze wykres w druga strone idszie linia czy
cos?
8 wrz 22:43
think: możesz zostawić te równania w takiej postaci jak masz, a liczby na drugą stronę przenosi się ze
zmianą znaku
x − 1 = y / dodaj stronami 1
x − 1 + 1 = y + 1
x = y + 1
dlatego jest zasada, że przenosi się ze zmianą znaku zamiast bawić się w dodawanie lub
odejmowanie po obu stronach tego samego jeśli nam jakaś liczba nie pasuje z tej strony...
8 wrz 22:46
Elunia: Dobra juz sobie poradziłam teraz mam tylko problem z jednymz adaniem bo trudne dla mnie
2(y−x)+4=2y
y−(x+1)2=2−(x−1)2
8 wrz 22:56
sushi_ gg6397228: pierwsze to przemnazasz i patrzysz co wyjdzie
drugie stosujesz wzory skroconego mnozenia i wyjdzie y===liczba*x + liczba
8 wrz 22:58
Elunia: ale mi sie redukuja y w 1
8 wrz 23:01
think: Elunia

to możliwe, po prostu rozwiązaniem jest x = 2
8 wrz 23:03
think:
8 wrz 23:04
Elunia: a Y?
8 wrz 23:06
think: a y−kiem się nie martw, narysuj po prostu tą drugą krzywą czy co tam to jest i poszukaj
rozwiązań na rysunku.
8 wrz 23:08
Elunia: w ksiązce sa rozwiazania
x 2
y 10
8 wrz 23:10
think: no piszę przecież, że musisz narysować jeszcze y−(x+1)
2=2−(x−1)
2 i odczytać punkt przecięcia
z wykresu

bo ten x = 2 przebiega przez wszystkie ygreki
8 wrz 23:11
Elunia: no ale ja nie umiem obiczyc tego yeka pomoz mi i koncze z praca domowa
8 wrz 23:13
sushi_ gg6397228: y−(x2+2x+1)=2−(x2−2x+1) po opuszczeniu nawiasow znaki sie zmieniaja na przeciwne
y− x2−2x−1=2− x2+2x−1
y−2x−1=2+2x−1
y−2x=2+2x
y=2+4x
y=4x+2 i pierwsze rownanie x=2 , to dlax=2 podstawiamy do drugiego i mamy
y=4*2+2=....
8 wrz 23:13
Eta:
jeżeli z 1/równania : x=2
to: z 2/ nie ma sensu podnosić wyrażeń do kwadratu:
wystarczy podstawić:
y −( 2+1)2 = 2 −( 2−1)2
y− 9= 2 −1
y= 9+1= 10
odp: x=2 , y= 10
8 wrz 23:28
Eta:
To oczywiście jest metoda algebraiczna

Do metody graficznej , nalezy wykonać te przekształcenia .
8 wrz 23:30
nitkaa3: 2x−y=4
y+x=−1
1 mar 09:34
nitkaa3:
1 mar 09:34
nitkaa3: dodanie graficznie
2x−y=4
y+x=−1 i to jest w klamrze
1 mar 09:35
asdasd:

α
24 wrz 15:26
asdasd: hu wam w okczu
24 wrz 15:26