pochodna
Maciek: Proszę o pomoc w następujących przykładach.
Oblicz pochodną funkcji:
a) f(x) = sgnx
b) f(x) = |x3 − 8|
c) f(x) = |x|
24 wrz 21:37
konrad: nigdy nie liczyłem pochodnej z wartości bezwzględnej, ale ja bym to sprowadził do pierwiastka i
wtedy policzył pochodną
|x|=√x2
to jeżeli chodzi o b i c, a nie mam pojęcia
24 wrz 21:42
Buuu: a) f'(x) = 0, bo z tego, co kojarzę to funkcja signum ma wartości {−1, 0, 1}, a f'(c) = 0
24 wrz 21:46
konrad: ale przecież nie liczysz pochodnej z wartości funkcji dla jakieś argumentu tylko ogólnie z
funkcji, to mi się wydaje że to raczej jest źle
24 wrz 21:53
Buuu: Poza tym sgn(x) jest nieciągła w punkcie 0 i tam nie będzie pochodnych, w pozostałych
przypadkach:
x>0: f(x) = sgnx = 1; f'(x) = 1' = 0
x<0: f(x) = sgnx = −1; f'(x) = (−1)' = 0
Ale lepiej niech wypowie się ktoś bardziej kompetentny
24 wrz 22:02
konrad: hmm, może i tak
24 wrz 22:06