wielomiany
maniek: Rozłóż wielomian w na czynniki.
a)(7x
4+14x
3−21x
2)(x
5−4x
3−x
2+4)
14 wrz 23:28
asdf:
[7x2(x2 + 2x − 3)][(x3(x2 − 4) − 1(x2 − 4)] =
[7x2(x2 + 2x − 2 − 1)][(x3(x2 − 4) − 1(x2 − 4)] =
[7x2(x2 − 1) − 1(x + 1)][(x3 − 1)(x + 2)(x − 2)] =
[(x + 1)(7x2 + 7x − 1)][(x − 1)(x2 + x + 1)(x + 2)(x − 2)] =
nie wiem czy dobrze
14 wrz 23:42
14 wrz 23:46
ICSP: a) (7x4 + 14x3 − 21x2)(x5 − 4x3 − x2 + 4) =
7x2(x2 + 2x − 3)[x3(x2−4) − (x2−4)] =
7x2(x−1)(x+3)(x−1)(x2+x+1)(x−2)(x+2)
15 wrz 00:30
ICSP: | | 1 | |
(3x4 − 2x3 + |
| x2)(x6 − 1) = |
| | 3 | |
| 1 | |
| x2(3x − 1)2(x2−1)(x4 + x2 + 1) = |
| 3 | |
| 1 | |
| x2(3x − 1)2(x−1)(x+1)(x2 + x + 1)(x2 − x + 1) |
| 3 | |
15 wrz 00:36
Gustlik: W(x)=(7x4+14x3−21x2)(x5−4x3−x2+4)
Nawias I:
7x4+14x3−21x2=7x2(x2+2x−3)=7x2(x+3)(x−1)
Δ=16, √Δ=4
x1=−3, x2=1
Nawias II:
x5−4x3−x2+4=x3(x2−4)−(x2−4)=(x2−4)(x3−1)=
=(x−2)(x+2)(x−1)(x2+x+1)
Odp: W(x)=[7x2(x+3)(x−1)]*[(x−2)(x+2)(x−1)(x2+x+1)]=
=7x2(x+3)(x−1)2(x−2)(x+2)(x2+x+1)
15 wrz 00:36
Janusz: W jaki sposób z :
x3(x2 − 4) − (x2 − 4)
robi się:
(x2 − 4) ( x3 −1)?
20 wrz 17:28
Janusz:
x3(x2 − 4) − (x2 − 4)
jeżeli (x2 − 4) oznaczymy jako a to mamy: x3a − a
wyłączając a przed nawias otrzymujemy: a(x3 − 1)
teraz za a wstawiamy (x2 − 4) i otrzymujemy:
(x2 − 4) ( x3 −1)
24 wrz 18:06