zad
fruu: Dla liczby x spelniony jest warunek |8−2x|=2x−8.
x∊ do przedzialu...
obliczalem to tak:
|−2x+8| = − (2x−8) => 2x−8<0
x<4
dobrze?
2 wrz 20:33
Godzio:
|8 − 2x| = 2x − 8 ⇔ 8 − 2x < 0 i teraz podaj odp
2 wrz 20:37
anmario: Niestety, niezupełnie
|8−2x| = − (2x−8) wtedy, (zgodnie z definicją) gdy wyrażenie pod wartością bezwzględną jest...
?:
Mniejsze od zera. Czyli, aby tak było, aby ta równość z zadania była prawdziwa, musi być:
8−2x<0
czyli x>4
Ale widzę, że jeszcze kilka przykładów i będziesz wielka
2 wrz 20:38
shupershtar: że so?
23 wrz 14:53
PW: Coś ściemniacie. Z definicji wartości bezwzględnej wynika, że
|8−2x| = |2x−8|,
a więc zadane równanie można zapisać w postaci
|2x−8| = 2x−8.
Oznacza to, że wartość bezwzględna liczby 2x−8 jest równa tej liczbie, czyli jest ona
nieujemna:
2x−8 ≥ 0,
x≥4.
24 wrz 02:02